glazbena legenda

Vrhunski skladatelj čiju su glazbu obožavali holivudski redatelji imao je posebnu vezu s Muzičkim biennalom Zagreb

showbuzz showbuzz Foto: DNEVNIK.hr

Svestrani glazbeni umjetnik u Zagreb je prvi put stigao 1963. godine, na drugo izdanje Muzičkog biennala Zagreb, te je od onda bio česti zagrebački gost.

Skladatelj i dirigent Krzysztof Penderecki jedan je od najinovativnijih skladatelja suvremene glazbe, ostavio je golemi trag u glazbenoj povijesti, a za života je imao posebnu vezu s našom scenom i Muzičkim biennalom Zagreb.

Svestrani glazbeni umjetnik u Zagreb je prvi put stigao 1963. godine, na drugo izdanje festivala, te je od onda bio česti zagrebački gost. Na legendarnom festivalu 1985. godine, kada su gosti festivala bili i Iannis Xenakis, John Cage, Vinko Globokar, Luciano Berio, upravo je Penderecki ravnajući Zagrebačkim simfoničarima RTZ-a zatvorio festival s koncertom na kojem su se našla isključivo njegova djela. Ponovno je na MBZ stigao 2007. godine kao glavni gost i najveća zvijezda tog izdanja festivala, a četiri godine kasnije ravnao je orkestrom Zagrebačke filharmonije, kada je Radovan Vlatković kao solist izveo i njegov Koncert za rog i orkestar "Zimsko putovanje" . Zagreb je rado posjećivao, a tijekom godina ostvario je suradnje s brojnim domaćim glazbenicima.

Krzysztof Eugeniusz Penderecki rođen je 23. studenog 1933. godine u poljskoj Debici, a od rane se dobi zanimao za glazbu. Studirao je glazbu na Sveučilištu Jagiellonian i na Akademiji glazbe u Krakowu, a nakon završetka studija postao je profesor, dok je svoju skladateljsku karijeru započeo 1959. godine na jesenskom festivalu u Varšavi. Njegova djela "Tužaljke za žrtve Hirošime" i "Muke po Luki" naišla su na odobrenje kritika, a iako s prvom operom nije postigao zapaženiji uspjeh, kasnije je odlično prihvaćena među strukom i publikom.

Penderecki bio je veliki skladatelj koji je tijekom karijere dobio brojne prestižne nagrade i priznanja. Vlasnik je četiri nagrade Grammy, dvije Prix Italia, svjetski mediji poput The Guardiana proglasili su ga najvećim skladateljem svih vremena, a bivši predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović odlikovao je 2013. Pendereckog Redom Danice hrvatske s likom Antuna Radića za osobit doprinos razvoju suvremene glazbe, ali i kulturne suradnje Poljske i Hrvatske.

Slavni redatelji Stanley Kubrick, Martin Scorsese i David Lynch u nekoliko svojih filmova koristili su Pendereckijevu glazbu, a osim s glazbenicima klasične glazbe, Penderecki se otvorio i prema pop kulturi, te je slavna njegova suradnja s gitaristom kultnog benda Radiohead Johnnijem Greenwoodom i Aphexom Twinom iz 2011. godine.

Krzysztof Penderecki isticao se inovativnošću tijekom čitave svoje karijere te je izgradio jedinstveni skladateljski rukopis, a glazba je njegovom smrću ostala bez istinskog umjetnika. Njegova djela još dugo će se spominjati.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene