diljem zagreba

Pop-up koncerti, interaktivne instalacije i izložbe diljem Zagreba u sklopu 31. MBZ-a!

Black Page Orchestra Black Page Orchestra PR 1/3 >> Pogledaji ovu galeriju Zagrebački solisti Milko Kelemen +0 Black Page Orchestra Galerija

Koncerti, instalacije, izložbe, praizvedbe i izvedbe domaćih i stranih skladatelja, sve nas to čeka od travnja do rujna ove godine u sklopu 31. MBZ-a.

Predbiennalsko razdoblje 31. izdanja ključnog domaćeg festivala suvremene glazbe počinje danas u 18 sati, kao uvertira u novi svijet koji nam kroz idućih nekoliko mjeseci donosi slavljeničko izdanje (60 godina) Muzičkog biennala Zagreb pod vodstvom umjetničke ravnateljice Margarete Ferek-Petrić.

Pogledaj i ovo showbuzz ključni domaći festival Veliko finale Muzičkog biennala Zagreb održat će se od 17. do 20. rujna, publiku očekuje bogati program

Koncerti, instalacije, izložbe, praizvedbe i izvedbe domaćih i stranih skladatelja, sve nas to čeka od travnja do rujna ove godine. Važno je znati kako MBZ ove godine svoj program poklanja svojim posjetiteljima, tako da je na sva događanja, na koja će se moći doći s obzirom na epidemiološke mjere, ulaz besplatan!

Zagrijavanje za MBZ kreće danas u 18 sati u izlogu Francuskog instituta gdje će se održati pop-up koncert – Interaktivna improvizacija Jazz ansambla Muzičke akademije pod mentorstvom Saše Nestorovića. Osim u petak, pop-up koncerte publika može pogledati 10. i 16. travnja na istoj lokaciji.

Odmah sutra, 10. travnja u 19 sati na redu je otvaranje instalacije Bojana Gagića ostvarene u suradnji s Projektom Ilica Q'art. Naslov Dvije sekunde odnosi se na interval kašnjenja: posjetitelj/ica sjedi na stolcu u zatvorenom prostoru i gleda van, kroz izlog, dok sluša vanjski zvuk u slušalicama, no zvuk za slikom kasni dvije sekunde. Gagić polazi od ideje da je naš emotivni doživljaj vlastitog svijeta primarno zvukovni, ali i od teške svakodnevice u kojoj „kasnimo za slikom“, odnosno „kasnimo sami za sobom”. Gagićevu instalaciju možete posjetiti sve do 24. travnja u Ilici 77.

U sklopu ovog dijela pretprograma, 13. travnja otvara se i izložba Kelemenov pozdrav svijetu u Etnografskom muzeju u suradnji sa Zavičajnim muzejom Slatina. Ovom izložbom odaje se počast osnivaču Biennala i jednom od najznačajnijih suvremenih skladatelja Milku Kelemenu. Posebnost izložbe svakako je bogata fotodokumentacija s putovanja širom svijeta koju čini pedesetak albuma. Fotokamerom zabilježeni su svi trenutci putovanja skladatelja i supruge, kako fizičke manifestacije tako i osjećajni elementi. Fizička, ali i iskustvena putovanja supružnika Kelemen, odvode nas kao promatrače u drugi svijet pomalo stran i nepoznat većini, a ujedno prikazuje Kelemena kao svjetskog putnika – putnika svijeta. Izložba je otvorena do 9. svibnja.

Do 2. svibnja možete posjetiti i izložbu Vizualna šetnja MBZ 2019. postavljenu u Francuskom institutu. Posjetitelji će kroz fotografije Mateja Grgića, Vedrana Metelka i Tomislava Sporiša moći još jednom uroniti u energiju i atmosferu zbivanja s posljednjeg izdanja MBZ-a.

Dane uoči svečanog otvorenja Muzičkog biennala Zagreb obilježit će i glazbeno-scenska akcija na otvorenom ispred Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. 15. travnja u 17 sati Ansambl studenata Muzičke akademije za Novu glazbu (ASMANGU) izvest će nova djela Krešimira Klarića i Lovre Stipčevića uz Uvodne fanfare Ivana Josipa Skendera. Akcija se može vidjeti još i 16. i 17. travnja. Osim ansambla ASMANGU, predstavit će se i plesači Odsjeka za suvremeni ples Akademije dramskih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Još jedna u nizu interaktivnih instalacija je i Heart Tube umjetnika Vitra Drinkovića, koja se od 16. travnja može pogledati u Francuskom institutu. Multimedijski umjetnik Drinković svoj projekt opisuje kao interaktivnu instalaciju koja prenosi otkucaje srca do četiriju osoba istodobno, u izložbeni prostor, u realnom vremenu. Njegovu instalaciju možete pogledati do 3. svibnja.

Osim sveg navedenog, Muzički biennale Zagreb i ove godine donosi program KNAPANJE, platformu namijenjenu svim studentima muzičkih i umjetničkih akademija u Hrvatskoj te svim drugim studentima zainteresiranima za temu glazbe i novih medija čiji su odnosi u fokusu programa. Prezentacija radionica za studente, koje su u ožujku i travnju provedene u sklopu KNAPANJA, održat će se u centru KNAP 18. travnja od 17 do 19 sati.

Mjerama i kompliciranim uvjetima za organizaciju unatoč, umjetnička ravnateljica Ferek-Petrić zajedno s cijelim organizacijskim timom MBZ-a uspjela je kreirati i organizirati maštovit i raznovrstan program festivala koji je od samih svojih početaka nezaobilazna stanica na putu domaćih i stranih skladatelja koji su zadužili svjetsku glazbenu scenu svojim radom. Pod nazivom (Re)konstrukcija – Continuum, ovogodišnji MBZ održat će se u četiri programska bloka, koji će sezati od „tradicionalnog“ Biennalskog travnja, preko ljetnih mjeseci pa sve do završnog slavlja – jesenskoga blok prigodnoga naziva Celebration!

Nakon predbiennalskog programa, kreće prvi blok pod nazivom Furioso! i to 18. travnja u HGZ-u koncertom Zagrebačkih solista posvećenim isključivo hrvatskim autorima.

1/4 >> Pogledaji ovu galeriju Princ Philip (Foto: Profimedia) Princ Philip i kraljica Elizabeta II. (Foto: Profimedia) Princ Philip i kraljica Elizabeta II. (Foto: Profimedia) +0 Princ Philip (Foto: Profimedia) Celebrity Princ Philip inzistirao je na jednoj stvari kad je njegov sprovod u pitanju, kraljica bi se trebala uskoro obratiti naciji

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene