Kad se 'babe' žale na moru

'Kao da nije, đavo ga odnio, moga leć i na pod, a ne da postelju mijenjam'

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

'Onaj istinski savršen turistički scenarij za babu Mandu, Ružu i Mariju podrazumijevao bi da svi ti milijuni turista uplate novac za ljetovanje i jednostavno se – uopće ne pojave', smatra Hrvoje Šalković.

Kolumnist portala Dnevnik.hr, Hrvoje Šalković , ima novu kolumnu. U njoj je iznio svoje viđenje ponašanja turista koji posjećuju , ali i  kako Hrvati komentiraju turiste za koje bi, kako kaže, najradije da 'pošalju šolde i ni ne dolaze'.

Pogledaj i ovo showbuzz U2 prepoznao naše ljepote Luksuzan odmor na Jadranu – uživaju na jahti vrijednoj 125 mil. kuna

Kažu na TV Dnevniku da smo turistička zemlja, i da nam prihodi od turizma spašavaju državni proračun. Svakog ljeta iznova i iznova čitam u novinama kako je sezona bolja nego lanjska za toliko i toliko posto, i da će se situacija u turističkoj areni reflektirati na BDP. Narod bi to pojednostavio, pa rekao da nam furešti spašavaju gaće na štapu.

>> 'Češki turist za okladu zubima pokušao uhvatiti živog poskoka'


Naizgled, kada udare ljetne vrućine, i kada se na uskom grlu naplatnih kućica Lučko formira glista koja mili Dalmatinom, mediji stvore sliku kako svi dišemo kao jedan i kako zdušno prigrlimo svakog turista koji nam kapne na obalu.
Hirom poslovne sudbine, kao i svaki pošteni sezonac, utaborio sam se na Jadranu na kojem ostajem do kraja ljeta, pa sada iz blizine, sustavno i temeljito promatram turizam u terenskoj primjeni.

O ugostiteljstvu i mentalnom sklopu konobara sezonaca dali bi se raspisati eseji i disertacije, ali trenutno mi je, ipak, najzabavnije slušati priče o apartmanskoj ponudi jednog simpatičnog otočkog mjestašca u kojem boravim.
Razgovaram sa agencijama koje posreduju između gostiju i lokalnih vlasnika apartmana.

Baba Manda se žali kako je turist uključio klima uređaj, a pritom ostavio balkonska vrata odškrinutima.
Baba Ruža se žali zato što su dva furešta u njenom apartmanu razgovarala nakon ponoći, pa se, jadna, morala dizati iz kreveta da dohvati čašu i sluša preko zida.
Legenda kaže da se baba Marija žalila kako joj je turist legao na posteljinu, kao da nije, đavo ga odnio, moga leć na pod, tih pet šest noći.

I baba Manda, i baba Ruža i baba Marija se bune što kafić za turiste, onaj tamo na kraju ulice radi čak do 23,00 sata. Čitavo mjesto se kolektivno žali na pojačan promet vozila za sezone, nemogućnost pronalaska parkinga, svi se žale na metež, buku i šušur.

U nekom idealnom scenariju ovog simpatičnog otočkog mjestašca, u goste bi im dolazile isključivo grupe sjemeništaraca koji su dali zavjet šutnje, liježu u osam navečer, bude se u zoru, pa se penju u planine, miču im se s puta, pritom i poste, ne piju vodu, a legenda kaže da je baba Manda poželjela da je najbolje da niti ne dišu.
To bi bio idealan scenarij, ili gotovo idealan.

Onaj istinski savršen turistički scenarij za babu Mandu, Ružu i Mariju podrazumijevao bi da svi ti milijuni turista uplate novac za ljetovanje, polože sve te milijarde kuna na njihove račune, i jednostavno se – uopće ne pojave.

Koliko vidim po društvenim mrežama, i koliko čujem od ljudi, situacija je prilično slična na čitavom Jadranu. Naravno, medalja ima dvije strane, i zaista postoje grozni turisti, naporni, grlati, pijani, rabijatni, zreli za deportaciju iz naše dobre, male Hrvatske.

Ali ipak, generalno gledano, babe Manda, Ruža i Marija moraju saviti leđa, u paketu sa svima nama koji imamo doticaja s turizmom, jer ipak smo turistička zemlja, ipak sam vidio da tako kažu na TV Dnevniku, i ipak nas to možda spasi od onih nesretnih gaća na štapu.

A ako nas niti to ne spasi, za trajanja sezone ćemo imati gdje parkirati, ali nećemo imati za gorivo. Kafić na kraju ulice neće biti bučan, ali nećemo imati žute banke da odemo tamo na kavu. Neće biti meteža, buke i šušura, ali neće biti niti kruha. Drage babe Manda, Ruža i Marija, uzmite zraka, skupite malo živaca i izdržite, k vragu, samo ta dva mjeseca!
 

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene