Film 'Duh babe Ilonke' Tomislava Žaje premijerno se prikazuje večeras u Zagrebu, a od četvrtka kreće u redovitu kino-distribuciju.


Film 'Duh babe Ilonke' dječja komedija s elementima fantastike o životu jedne neobične romske obitelji, sagledan očim desetogodišnje djevojčice Manuše, premijerno se prikazuje večeras u Zagrebu, a od četvrtka kreće u redovitu kino-distribuciju.

THE LABEL – prvi hrvatski dokumentarac o modnoj industriji

Vezani članci Eddie Wilson otvorio zagrebačku bazu Ryanaira - 5 Predsjednik Uprave Ryanaira za DNEVNIK.hr o otvaranju baze u Hrvatskoj i novim radnim mjestima: "Imamo više od 240 zračnih luka s kojima možemo povezati Zagreb" Zbrinjavanje biootpada u Zagrebu - 2 Građani neispravno odvajaju biootpad, a Čistoća prijeti da ga neće odvoziti: "To je i opća kultura, mnogima svijest još nije dovoljno razvijena''

U središtu priče je jedinica u urbanoj romskoj obitelji iz zagrebačkog predgrađa, Manuša, koju u svojoj prvoj filmskoj ulozi tumači Selma Ibrahimi. Mama Aska (slovenska glumica Aleksandra Balmazović), radi kao tajnica u tvornici žarulja, a tata Hrastimir (Rakan Rushaidat) svira trubu u pogrebnom orkestru.

Baba Ilonka (glumi je makedonska glumica Sabina Ajrula), nepogrešiva je kvartovska vračara koja ni nakon smrti ne napušta svoju kuću. Manuša jedina shvaća da ih opsjeda duh pokojne bake, te uz pomoć prijatelja Zdenka (Marin Arman Grbin), pogrebnikovog sina, pokušava smiriti nemirnog i ljutitog duha, a na tom putu otkriva i obiteljsku tajnu iz prošlosti.

Redatelj filma Tomislav Žaja film opisuje kao dječju fantastičnu komediju s elementima mjuzikla, koja je namijenjena cijeloj obitelji i aktualna svugdje u svijetu. Na razini podteksta to je priča i za djecu i za odrasle o toleranciji i suživotu s Romima čija su kultura i tradicija vrlo različite od okoline u kojoj žive, ali prije svega bavi se elementarnim vrijednostima obitelji i prijateljstva, koja nas uči da sve ljude, a posebno one koji su na bilo koji način drugačiji, nije dovoljno samo tolerirati,već ih trebamo prihvaćati kao sebi ravne, ustvrdio je.

Po njegovim riječima, mistični lik stare gatare uči gledatelje da se ni smrti ne treba bojati jer strah od nepoznatog izvire iz nas samih, a temama koje podjednako opterećuju i djecu i odrasle pristupa "uz puno zdravog humora, koji se rađa čak i u najcrnjim situacijama kada glavnim junacima ništa osim humora i ne preostaje".

Scenaristica filma je Irena Krčelić, direktor fotografije Mario Delić, montažer: Hrvoje Mršić, skladatelj: Vjeran Šalamon, a kostimograf: Blanka Budak
Film je premijerno je bio prikazan 2011. na Festivalu igranog filma u Puli, no zbog produkcijskih problema tek sada kreće u kino-distribuciju.
 

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook