28. izdanje

Međunarodno natjecanje Mladi Virtuozi u Zagrebu traje do 20. veljače, kada će se održati i koncert prvonagrađenih

showbuzz showbuzz Foto: DNEVNIK.hr

Posebnost Mladih virtuoza je natjecateljski program koji, uz ostalo, obuhvaća obveznu izvedbu etide-studije hrvatskog skladatelja namjenski pisane za svako natjecanje.

Ovogodišnje izdanje 28. međunarodnog natjecanja Mladi virtuozi, Zagreb 2022., klavir održat će se od srijede (16.2.) do nedjelje (20.2.2022.) na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, pod pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba.

Pogledaj i ovo Lela Kaplowitz promocije novih izdanja Lela Kaplowitz i Robert Mikuljan Quintet na sljedećem JazzHR koncertu u Tvornici kulture 13. travnja

Riječ je o uglednom međunarodnom natjecanju za učenike i studente klavira podijeljeno u pet dobnih kategorija. O kandidatima će ove godine prosuđivati međunarodni žiri sastavljen od pet eminentnih klavirskih pedagoga i pijanista koji su odgojili generacije talentiranih glazbenika. To su Jelica Kuzmin, Sheila Arnold, Venceslava Ilievska, Ruben Dalibaltayan i Srđan Filip Čaldarović. Najbolji pijanisti dobit će i novčane nagrade koje dodjeljuje Gradska skupština Grada Zagreba te ostale posebne nagrade sponzora.

Natjecanje Mladi virtuozi, Zagreb, utemeljeno je 1994. godine u Glazbenoj školi Pavla Markovca na inicijativu profesorice Jelice Kuzmin pod imenom Mladi virtuozi - Etide i skale. Prvotno zamišljeno kao školsko natjecanje za učenike klavira osnovnih glazbenih škola u Zagrebačkoj županiji, natjecanje ubrzo prerasta te okvire te mu se već sljedeće godine pridružuju i violinisti. Od tada se natjecanje odvija svake godine, naizmjenično za klaviriste i violiniste. Godine 1996. povećava se broj kategorija, proširuju dobne granice natjecatelja i tehnički zahtjevi, te natjecanje postaje međunarodno.

Posebnost Mladih virtuoza je natjecateljski program koji, uz ostalo, obuhvaća obveznu izvedbu etide-studije hrvatskog skladatelja namjenski pisane za svako natjecanje. Emerson etide su ovogodišnje zadane etide za klavir koje je napisao mladi i perspektivni skladatelj Ivan Končić. Nastale su pod utjecajem engleskog pijanista, skladatelja, aranžera i producenta Keitha Emersona, klasično obrazovanog glazbenika širokih interesa, koji je sjajnim rock-obradama svojih, ali i klasičnih skladbi, utjecao na niz generacija glazbenika, od 70-ih godina prošlog stoljeća do danas. Ivan Končić je dosad najmlađi angažirani skladatelj za ovo natjecanje, njegove etide predstavljaju svojevrstan odmak od konvencionalnog klasičnog sloga te su zbog toga vrlo poticajne i zanimljive za natjecatelje i ostale pijaniste.

Svake se godine tiskaju i notna izdanja zadanih skladbi. Dosad je nastao impozantan opus skladbi od 132 etide-studije za klavir i violinu tiskanih u 22 izdanja. Na taj način je opravdana i potpora Gradske skupštine Grada Zagreba, Cantusa, Gradskog ureda za obrazovanje, Hrvatskog društva skladatelja, Muzičke akademije u Zagrebu i TZ Grada Zagreba.

Svojim postojanjem i rezultatima natjecanje je ispunilo sva očekivanja nekoliko entuzijasta pokretača. Zahvaljujući ovom natjecanju, održani su brojni seminari, javni satovi i stručni okrugli stolovi, a vidljiv je i veliki napredak tehničkog umijeća natjecatelja. U stvaranju projekta velik je udio svih djelatnika GŠ Pavla Markovca u Zagrebu, jedne od najuglednijih i najuspješnijih glazbenih obrazovnih institucija u Hrvatskoj.

Podjela nagrada i koncert prvonagrađenih će se održati u nedjelju, 20. veljače 2022. u 12 sati u dvorani Blagoja Berse na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

1/10 >> Pogledaji ovu galeriju Šime Vrsaljko (Foto: Instagram) Šime Vrsaljko vjenčanje (Foto: Instagram) Šime Vrsaljko (Foto: Instagram) Šime i Matea Vrsaljko (Foto: Instagram) +5 Šime i Matea Vrsaljko (Foto: Instagram) Celebrity Vrsaljkova lijepa supruga novim potezom dala naslutiti ono o čemu se već dugo šuška, što se zapravo događa?

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene