Intelektualno vlasništvo

ŠTITI LI ZAKON HRVATSKE AUTORE? 'Koliko sviraš, toliko zaradiš'

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Povodom obilježavanja Svjetskog dana intelektualnog vlasništva provjerili smo kakva je situacija na hrvatskoj glazbenoj sceni.

Svjetski dan intelektualnog vlasništva obilježava se svake godine 26. travnja da se 'pojača svijest kako patenti, copyright, registrirani zaštitni znakovi i dizajn utječu na svakodnevni život' i da se 'slave kreativnost i doprinosi stvaralaca i inovatora društvenom razvoju diljem svijeta'.

Pogledaj i ovo showbuzz Supruga sve oprostila OBITELJSKO NASILJE Napokon progovorio Rajko Dujmić

Otkako smo ušli u digitalno doba sve češće se u pitanje dovodi kvaliteta zaštite prava autora i njihovog intelektualnog vlasništva. Na velik dio te rasprave utječu piratske stranice koju omogućuju ilegalno skidanje pjesama, filmova i drugih dobara koji su najčešće zaštićeni copyrightom.

Najveća bitka vodi se na svjetskoj razini putem ACTA-e, međunarodnog ugovora kojim se želi uspostaviti standard za zaštitu prava intelektualnog vlasništva. No, drugačija situacija vlada u Hrvatskoj, gdje stvari nisu toliko sive. U iznimno rijetkim slučajevima pjesme i albumi naših glazbenika mogli su se pronaći na piratskim stranicama, a većina autora i glazbenika čini se zadovoljna s trenutnom zaštitom intelektualnog vlasništva.

Jedan od najznačajnijih kantautora s naših prostora je zasigurno Zrinko Tutić, koji smatra da je situacija u Hrvatskoj generalno dobra. 'Mi smo jedno od najorganiziranijih društva, od Hrvatskog društva skladatelja i ZAMP-a do HUZIP-a.' Također, Tutić smatra kako se od tantijema može živjeti vrlo pristojno. 'Koliko sviraš, toliko zaradiš, ugodno se može živjeti.'

Na našoj estradi otvorenih krađa pjesama nema, kod nas je sve stvar dogovora, a dobar primjer je i Severinina pjesma 'Uno Momento'. Navodno je meksička zvijezda Thalia tražila dozvolu za obradu autora pjesme, koju je i dobila.


Stanje autorskih prava u Hrvatskoj komentirao je i Darko Rundek. 'Zakon štiti koliko ja znam, bar bi trebao, a ZAMP kako radi, je proturječna informacija', rekao je Rundek.

Da zakon u Hrvatskoj štititi autore, smatra i Mirela Priselac Remi. 'Zakon o autorskim pravima prilično dobro funkcionira, u krajnjem slučaju kroz ZAMP, to vidimo na primjeru i vlastitim primjerima. Mislim da rade dobar posao. Mislim da kao udruga čiji sam ja član i koja štiti moja prava, načelno dobro funkcionira. Pišem svoja autorska djela tako da nisam primijetila da je netko mene plagirao. Zapravo, bila je ta jedna stvar vezana uz našeg gitaristu, kojem su ljudi bili našli za njegovu dionicu iz pjesme 'Iz dana u dan'  pjesmu koja donekle sliči dionici pjesme 'Iz dana u dan', rekla je Remi.


 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene