zavidna karijera

Vladala je festivalskom scenom: Bila je prva tinejdžerska zvijezda ovih prostora, a proslavili su je dječji hitovi

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Zdenka Vučković bila je prva prava tinejdžerska pop zvijezda 60-ih godina i bila je viskotiražna pjevačica najveće diskografske kuće na ovim prostorima, Jugoton.

Zdenka Vučković preminula je nakon teške i kratke bolesti u noći na 8. ožujka, a iza glazbene dive je zavidna glazbena karijera.

Pogledaj i ovo Severina Jako će faliti Severina dirnula fanove posvetom pokojnoj glazbenoj divi: "Imala sam privilegiju pjevati s Vama"

Pjevačica je već s osam godina pobijedila na jednom dječjem natjecanju, nakon čega je u glabenoj školi učila pjevanje i harmoniku. Prvi veći nastup imala je davne 1957. godine, a ostalo je povijest.

Zdenka Vučković 1958. godine je kao petnaestogodišnja djevojčica nastupila na prvom Opatijskom festivalu. Otpjevala je dvije pjesme - "Moja mala djevojčica" (duet s Ivom Robićem) te "Kućica u cvijeću". Oduševila je publiku i pobijedila na festivalu, što ju je vinulo u sam vrh tadašnje scene.

Zdenka Vučković bila je prva prava tinejdžerska pop zvijezda 60-ih godina i bila je viskotiražna pjevačica najveće diskografske kuće na ovim prostorima, Jugoton.

Na Zagrebačkom festivalu je s pjesmom "Zagreb, Zagreb" pobijedila 1963. godine, a pjesma je postala neslužbena himna grada Zagreba. Iste godine je dobila nagradu i na Splitskom festivalu za pjesmu "Veslaj, veslaj" u duetu s Arsenom Dedićem, za koju glazbu potpisuje Nikica Kalogjera, a stihove Arsen Dedić.

Godine 1971. snimila je i pjesmu Branka Mihaljevića, "Zeko i potočić", a unatoč tome što ju nije prva izvela, njezina verzija pjesme postala je veliki hit.

Tijekom 80-ih godina Zdenkini nastupi bili su sve rjeđi, a oproštaj od festivalske publike imala je 1989. godine na Zagrebačkom festivalu kada je nastupila s pjesmom simboličkog značenja, "Odrasla je djevojčica mala". Sa Severinom je 1991. godine izvela pjesmu "To Love Somebody", a na Splitskom festivalu je 2010. godine nastupala s Lukom Nižetićem.

1/1 >> Pogledaji ovu galeriju +0 Frodu Bagginsa u filmskoj je verziji utjelovio Elijah Wood (Foto: Profimedia) Zanimljivosti Još kao dječak "motao" se oko slavnih glumaca, ali posljednjih godina povukao se od svjetla reflektora

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene