Traže jednakost

Nemiri u Hollywoodu zbog rasne nejednakosti

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Polemika o nedostatnoj rasnoj raznolikosti u Hollywoodu rasplamsava se uoči dodjele Oscara a udruge u nedjelju organiziraju prosvjed kako bi upozorile na izostanak crnih glumaca s ovogodišnjeg popisa nominiranih.

Prosvjed se treba održati ispred Dolby Theatrea u nedjelju u 14.00 sati (23.00 sata po srednjoeuropskome vremenu), gdje se održava ta ugledna filmska svečanost, tri sata prije početka njezina prijenosa, jednog od najgledanijih u svijetu.

Pogledaj i ovo showbuzz Clap Clap Postao je instant HIT na Twitteru zbog jedne stvari!

VIDEO Ups! Trenuci koji su obilježili njihove živote

'Želimo poslati poruku Akademiji filmske umjetnosti i znanosti koja dodjeljuje Oscare i filmskoj industriji'. Rekao je Earl Ofari Hutchinson, presjednik udruge LA Urban Policy Roundtable na tiskovnoj konferenciji u petak.

VIDEO Ovo je jedini film koji je dobio Oscara, a NIJE za mlađe od 18!

'Poruka je veoma jednostavna: vi ne zastupate Ameriku. Žene, Latinoamerikanci, Afroamerikanci i nebjelačke etničke skupine (...) nevidljivi su u Hollywoodu'. Dodao je, pozivajući da se javnosti obznani tko su članovi te akademije koja glasuje o filmovima i određuje tko će što dobiti u Hollywoodu. 'A kada to službeno doznamo, što ćete učiniti da počnete odražavati stvarnu sliku današnjeg svijeta?' Upitao je.

Nedovoljna zastupljenost nebijelaca u članstvu Akademije je javna tajna.

Sramotni, kontroverzni trenuci koje (ne)želimo zaboraviti

'Od 6000 članova oko 93 posto su bijelci, 70 posto su muškarci prosječne dobi od 63 godine'. Ističe Darnell Hunt, direktor instituta za afroamerička istraživanja sveučilišta UCLA-e i autor izvješća na tu temu.

'Imamo uzak krug ljudi koji imaju svoje životno iskustvo i svoj način shvaćanja filmova'. Napomenuo je, istaknuvši da takav sastav akademije ne može osigurati raznolikost tema u filmskim projektima koji se uspiju realizirati.

'Kada sam ove godine vidio da nijedan crni glumac nije nominiran za Oscara bio sam malo iznenađen, ali ne jako jer ih općenito nema puno'. Dodao je.

Ovo je tek drugi put od 1998. da su samo bijeli glumci na popisu s imenima dvadeset nominiranih za četiri nagrade: za najboljeg glumca i glumicu te za najbolju mušku i žensku sporednu ulogu.

Peter Saphier, član akademije i producent filma 'Lice s ožiljkom' ('Scarface') priznaje da bi manjine u članstvu morale biti više zastupljene. 'Prestari smo a činjenica da imamo 70 posto muškaraca bijelaca je smiješna'. Zaključio je.

No akademija pokušava to promijeniti. Sada imaju predsjednicu koja je Afroamerikanka (Cheryl Boone Isaacs) koja se trudi da proširi profil novih članova. 

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene