U 59. godini umro je bosanski glumac Nazif Mujić koji se proslavio ulogom u filmu "Epizoda u životu berača željeza" za koji je nagrađen Srebrnim medvjedom.

Galerija


Nazif Mujić, glavni glumac u filmu "Epizoda u životu berača željeza", koji je za tu ulogu na filmskom festivalu u Berlinu 2013. godine dobio nagradu Srebrni mevjed, umro je u nedjelju u mjestu Svatovac kod Lukavca u sjeveroističnoj Bosni gdje je i živio u romskom naselju, prenijeli su lokalni mediji u BiH.

Vezani članci Radoslav Katičić (Foto: PALAVRA PRESS/PIXSELL) Preminuo jezikolovac Radoslav Katičić, jedan od autora Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika Majmun vrste makaki (Foto: PIXSELL/Borna Filić) Majmuni muškarca (72) sa stabla zasuli ciglama, umro je u bolnici

Mehmed Mujić, član šire obitelji, ujedno zastupnik u Vijeću nacionalnih manjina Federacije BiH, potvrdio je da je njegov rođak kojega je na kratko proslavila uloga u filmu što ga je režirao oskarovac Danis Tanović umro prirodnom smrću.

"Njegova obitelj je u teškom imovnom stanju, a već je pokrenuta akcija za prikupljanje novčane pomoći kako bi Nazif bio dostojanstveno ukopan", kazao je Mehmed Mujić portalu Klix.

"Epizoda u životu berača željeza" potresna je priča nastala na istinskoj drami koju je proživjela obitelj Nazifa Mujića kada se njegova supruga suočila s nerješivim problemima zbog komplikacija u trudnoći kada nije mogla dobiti liječničku pomoć jer nema zdravstveno osiguranje.

Film je još jednom podsjetio na teško stanje u kojemu žive Romi u BiH suočeni s predrasudama i socijalnom isključenošću.

Mujiću je kratkorajna filmska slava djelomice popravila život. Nakon nagrade na Berlinaleu dobio je i posao u komunalnom poduzeću u Tuzli, no nedugo nakon toga i on i njegova obitelj pokušali su pronaći sreću u Njemačkoj, gdje su zatražili azil.

Taj zahtjev im je odbijen pa su deportirani natrag u BiH, a Nazif je nakon toga čak prodao kip Srebrnog medvjeda kako bi pribavio novac za svakodnevne potrebe. (Hina)