Tužna vijest

Adio, maestro: Ugledni hrvatski skladatelj Đelo Jusić preminuo u 81. godini

Đelo Jusić (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSEL) Đelo Jusić (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSEL) Dalibor Urukalovic/PIXSEL 1/1 >> Pogledaji ovu galeriju +0 Đelo Jusić (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSEL) Galerija

Đelo Jusić preminuo je u 81. godini u jednoj zagrebačkoj bolnici.

Hrvatski skladatelj, gitarist, aranžer i dirigent Đelo Jusić preminuo je u 81. godini.

Vijest da je preminuo u jednoj zagrebačkoj bolnici, potvrdila nam je njegova snaha Paula Jusić, a obitelj je tužna i potresena. Đelo je borbu izgubio s teškom bolešću koja je nažalost bila jača od njega.

Đelo Jusić najpoznatiji je po brojnim velikim domaćim djelima zabavne, ali i ozbiljne, uglavnom orkestralne glazbe. Godine 1961. utemeljio je vokalno-instrumentalni sastav Dubrovačke trubadure. Njegova glazbena djela izvodili su brojni domaći izvođači poput Tereze Kesovija, Olivera Dragojevića, Ibrice Jusića, Frane Lasića i mnogi drugi.

Postigao je brojne uspjehe na Splitskom i Zagrebačkom festivalu, sa skladbama "Dalmatinski lero", "Zapjevajmo prijatelji", "Mladosti, moja lijepa radosti", "Volim te budalo mala", "Zagrljeni", "La musica di notte", "Stare ljubavi", "Sinoć sam htjela" i druge.

Kao dirigent nastupao je na najpoznatijim koncertnim pozornicama, a njegov skladateljski rad proteže se i na orkestralnu, vokalno-instrumentalnu, scensku ), filmsku i televizijsku glazbu. Snimio je i nekoliko CD-a zajedno s dubrovačkim klapama Ragusa i Maestral. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja.

Osnivač je i dječjeg zbora Mali raspjevani Dubrovnik, a u dugoj karijeri dirigirao je brojnim europskim orkestrima. 

Dobitnik je Porina 1997. godine te za životno djelo 2007. godine, Zlatne arene na Filmskom festivalu u Puli 1999. godine za glazbu u filmu "Dubrovački suton", a za mjuzikl "Dundo Maroje" dobio je Nagradu Ivan pl. Zajc. Dobitnik je i Zlatnog prstena emisije Radio Zagreba "Pomorska večer", a 2019. dobio je nagradu grada Dubrovnika za životno djelo.

Nositelj je Odličja Reda Danice s likom Marka Marulića, a u povodu 40. godišnjice umjetničkoga djelovanja dobitnik je "Ruke Svetoga Vlaha".

Đelo Jusić rođen je 26. siječnja 1939. godine u Dubrovniku. 

(Hina)

1/10 >> Pogledaji ovu galeriju Cindy Crawford (Foto: Getty) Cindy Crawford i Rande Gerber (Foto: Getty Images) Cindy Crawford i Rande Gerber (Foto: Getty Images) Cindy Crawford i Rande Gerber (Foto: Getty Images) +5 Cindy Crawford i Rande Gerber (Foto: Getty Images) Celebrity Zaljubljeni kao i prvog dana: Jedna od naljepših žena svijeta i suprug proslavili 21. godišnjicu braka

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene