Odbili Marie Le Pen!

"Bio je sila koja ne posustaje": Posljednji put ispraćen francuski Elvis, govor držao predsjednik Macron

Ispraćaj Johnnyja Hallydaya (Foto: Profimedia) - 5 Ispraćaj Johnnyja Hallydaya (Foto: Profimedia) - 5 Profimedia 1/8 >> Pogledaji ovu galeriju Ispraćaj Johnnyja Hallydaya (Foto: Profimedia) - 5 Ispraćaj Johnnyja Hallydaya (Foto: Profimedia) - 7 Ispraćaj Johnnyja Hallydaya (Foto: Profimedia) - 6 Ispraćaj Johnnyja Hallydaya (Foto: Profimedia) - 8 Ispraćaj Johnnyja Hallydaya (Foto: Profimedia) - 4 Ispraćaj Johnnyja Hallydaya (Foto: Profimedia) - 3 Ispraćaj Johnnyja Hallydaya (Foto: Profimedia) - 2 +0 Ispraćaj Johnnyja Hallydaya (Foto: Profimedia) - 1 Galerija

Tisuće obožavatelja francuskoga rokera Johnnyja Hallydaya, pravim imenom Jean-Philippea Lea Smeta, ispunile su u subotu ulice Pariza dok je povorku s njegovim lijesom do crkve Madeleine pratilo 700 "bajkera" na Harley Davidsonima.

Povorka s lijesom krenula je u podne s trga Etoiles kroz Elizejska polja pa preko trga Concorde do crkve Madelaine. Duž posljednjeg glazbenikova puta njegovi poklonici, među kojima mnogi u bajkerskim jaknama pjevali su njegove hitove. Premda Hallyday nije bio previše poznat u inozemstvu, u Francuskoj je imao desetke milijuna fanova. U 57 godina dugoj karijeri snimio je 18 platinastih albuma, odradio 181 turneju i prodao preko 110 milijuna ploča, što je više od bilo kojeg drugog pjevača s pet desetljeća dugom karijerom.

Pogledaj i ovo Emmanuel i Brigitte Macron jedan od najmoćnijih parova Započeli su vezu kad je njoj bilo 40, a njemu samo 15 godina, ona mu je bila i učiteljica: "Užasavalo me što je on tako mlad, ali..."

Hommage "francuskome Elvisu", nazvan je "narodnim, a ne "nacionalnim" kako je običaj. Mediji pišu da je povorku čuvalo 1500 policajaca i da je riječ o jednom od najvećih pogrebnih obreda od smrti omiljene francuske pjevačice Edith Piaf 1963. Uz brojne Parižane i Francuze koji su na ispraćaj stigli iz raznih dijelova zemlje, glazbeniku se došla pokloniti čitava politička i umjetnička elita Francuske, među kojima glumci i prijatelji Jean Reno i Marillon Cottilard, koji su održali dirljive govore.

Ispraćaj Johnnyja Hallydaya (Foto: Profimedia) - 8 Ispraćaj Johnnyja Hallydaya (Foto: Profimedia) - 8 Foto: Profimedia

Uz njegovu udovicu Laeticiju i njihove dvije kćeri, obredu su prisustvovali njegova prva supruga, pjevačica Sylvie Vartan i njihov sin David Hallyday te Hallydayeva bivša partnerica, glumica Nathalie Baye s kojom ima kćer Lauru Smet. Ondje su, među ostalima, bili bivši francuski predsjednici Nicolas Sarkozy sa suprugom Carlom Bruni i Francois Holande s partnericom Julie Gayet. No obitelj Halliday nije udovoljila želji ekstremno desno orijentirane francuske političarke Marie Le Pen da bude među 1200 uzvanika koji su zauzeli mjesto u crkvi.

Aktualni francuski predsjednik Emmanuel Macron je u govoru održanom pred crkvom Madeleine kazao da je Hallyday spojio generacije te da će ostati u srcima svih Francuza. Citirao je velikoga francuskog pisca Victora Hugoa kazavši kako je "Johnny bio sila koja ne posustaje". Obred u crkvi završio je taktovima bluesa i pljeskom uzvanika, Johnnyjevih prijatelja i obožavatelja. Hallyday će biti pokopan na karipskome otoku Saint Barthelemy gdje njegova obitelj posjeduje kuću. (Hina)

Ispraćaj Johnnyja Hallydaya (Foto: Profimedia) - 5 Ispraćaj Johnnyja Hallydaya (Foto: Profimedia) - 5 Foto: Profimedia

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene