u 66. godini

Preminuo Rajko Dujmić: Jedan od najboljih hrvatskih skladatelja izgubio je bitku za život nakon teške nesreće

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Rajko Dujmić bio je jedan od najcjenjenijih autora u povijesti hrvatske pop-glazbe. Najpoznatiji je kao član Novih Fosila, no radio je s brojnim izvođačima poput grupe Riva, Srebrnih krila, Jasmina Stavrosa...

Skladatelj Rajko Dujmić preminuo je u 66. godini života od posljedica zadobivenih u prometnoj nesreći koja se dogodila prije nekoliko dana u Ravnoj Gori. Nakon nesreće Dujmić je bio u induciranoj komi. Liječnici su se borili za njegov život, ali nažalost nisu ga mogli spasiti. Rajko Dujmić svoje je oči zauvijek zatvorio u riječkoj bolnici na Sušaku.

Rajko Dujmić bio je jedan od najpriznatijih domaćih glazbenika i skladatelja. Najpoznatiji je u javnosti kao dio grupe Novi fosili, no skladao je stotine pjesama koje su redom bili hitovi.

Glazbeno obrazovanje stekao je u Zagrebu u Muzičkoj školi Vatroslava Lisinskog te na Pedagoškoj akademiji. Počeo je svirati klavijature u rock-sastavima Grupa Marina Škrgatića, Crno bijeli te Klani Zlatni akordi, a njegova prva autorska pjesma izvedena je na Boom festivalu u Ljubljani.

S Novim Fosilima krenuo je 1978. godine, a u isto je vrijeme intenzivno surađivao sa Srebrnim krilima te grupom Riva. Upravo s grupom Riva i pjesmom "Rock me" Rajko je odnio pobjedu na Eurosongu 1989. godine. Tri godine zaredom briljirao je svojim pjesmama na Eurosongu, a osim pobjedničke "Rock me", 1987. godine su Novi Fosili nastupili s pjesmom "Ja sam za ples" te Srebrna krila s pjesmom "Mangup".

Najveći dio svoje karijere Rajko Dujmić proveo je u Novim Fosilima, punih 30 godina, a grupa je njegovim dolaskom, osim sjajnog klavijaturista, dobila i sjajnog skladatelja, koji je nosio epitet jednog od ponajboljih autora na domaćoj glazbenoj sceni. Prva pjesma koju je napisao za grupu bila je "Sanjaj me", a Rajko se vrlo brzo dokazao kao vrsni kompozitor čijom je zaslugom je grupa ubirala brojne festivalske nagrade i priznanja na domaćim pozornicama, ali i na inozemnim nastupima u Dresdenu i Bratislavi. Singlica "Da te ne volim" prodana je u 65 tisuća primjeraka, a istoimena ploča dostigla je nakladu od 170 tisuća. Najprodavanija ploča Novih Fosila "Budi uvijek blizu" iz 1981. godine prodana je u gotovo 500 tisuća primjeraka, čime je dostigla dijamantnu nakladu. Na njoj se nalaze neki od najvećih hitova Rajka Dujmića i Fosila kao što su "Plava košulja", "Saša", "Tonka", "Ključ je ispod otirača". Ploče Novih Fosila prodane su u više milijuna primjeraka te su diskografski najuspješnija grupa svih vremena na našim prostorima.

Tijekom bogate karijere Rajko Dujmić surađivao je s brojnim kolegama s estrade poput Jasne Zlokić i Jasmina Stavrosa, a 2012. godine sa Zrinkom Tutićem pokrenuo je projekt "Muzika zabavna", s idejom promicanja glazbe u malim hrvatskim sredinama. Napisao je čak 1821 djelo, na većini pjesama pojavljuje se kao autor glazbe, ali i kao aranžer ili producent. Svoj prvi i jedini kantautorski album "Nizvodno od raja" Rajko je objavio 1993. godine. Poznat je i kao skladatelj filmske glazbe i reklamnih spotova. Radio je i scensku glazbu za kazališnu predstavu "Dundo Maroje" u Gavelli 1995. u režiji Krešimira Dolenčića te za predstavu "Osam lakih komada" redateljice Nine Keflin. Svirao je električne orgulje u rock-operi "Gubec beg", u kojoj su naslovne uloge igrali Branko Blaće i Josipa Lisac.

Pjesma "Moja domovina", koju su zajednički napisali Rajko Dujmić i Zrinko Tutić, ostat će posebno zapamćena u srcima mnogih ljudi. U Band Aidu koji je 1991. otpjevao zasigurno najljepšu domoljubnu pjesmu sudjelovalo je 150 glazbenika.

  1/1 >> Pogledaji ovu galeriju +0 Bruno Petković (Foto: Instagram) Celebrity Više se ne skrivaju i uživaju u ljubavi: Bruni Petkoviću srce je ukrala bivša supruga našeg poznatog nogometaša

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene