Preminula je Mani Gotovac.


Mani Gotovac, najpoznatija hrvatska teatrologinja, kazališna kritičarka i prva intendantica u povijesti hrvatskog glumišta, preminula je točno na 80. rođendan, 12. studenog 2019., nakon duge i teške bolesti

Izgubila je bitku te ostavila ožalošćenu obitelj, prijatelje i kolege iza sebe.

Navodno je odbila liječenje odlučivši otići sa svijeta na svoj način.

Rođena Splićanka karijeru je izgradila kao novinarka, spisateljica, kazališna kritičarka, a nakon studija zaposlila se prvo kao novinarka na radiju, a zatim kao kazališna kritičarka u časopisima "Prolog", "Scena", "Forum" i drugima.

Diplomirala je komparativnu književnost i teatrologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Prezime Gotovac uzela je udajom za Peru Gotovca te ga je zadržala i nakon razvoda. Živjela je u Zagrebu, pisala prozu, kazališne eseje, a bavila se dramaturgijom u zemlji i inozemstvu.

Bila je ravnateljica Teatra&TD, umjetnička voditeljica Gradskog kazališta Marina Držića u Dubrovniku te voditeljica Teatra poezije u Barceloni, a ušla je u povijest i kao prva intendantica na čelu nekog hrvatskog kazališta.

Tu je poziciju prvo zauzela u HNK-u Split, a zatim i u HNK-u Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Posljednja knjiga te velike dame hrvatskog teatra nosi simboličan naslov "Rastanci".

Neuništiva Mani: Dva puta se razvodila, spavala je na grobu vlastite kćeri, a najviše je vjerovala – u ljubav +0 Mani Gotovac (FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL)

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju