Bezvremenski hit

Pjesma koja dira dušu - teško je zadržati suze

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

'Princ bosanske sevdalinke' Nedžad Salković ovom je pjesmom ušao u glazbene anale. Pjevali su je svi od Tereze do TBF-a.

Nedžad Salković rođen je 1941. u Tuzli i dan danas slovi za jednog najboljih bosanskohercegovačkih izvođača sevdalinki. Od najranije mladosti pjesma je bila njegov izbor, a zahvaljujući svom profinjenom izgledu i nastupu, Nedžad je dobio nadimak 'Princ'. Za ovim ljepotanom žene su gubile glavu, a rijetko tko je mogao zadržati suze kada bi zapjevao neku od svojih pjesama.

Kada pjevač snimi više od 60 albuma vrlo je teško izdvojiti samo jednu pjesmu, ipak to u njegovom slučaju nije tako. Prva asocijacija na njegovo ime svakako je pjesma 'Ne klepeći nanulama'. Iako još uvijek ljudi misle kako se radi o izvornoj pjesmi, staroj nekoliko stotina godina, pjesma je u stvari komponirana u 20. stoljeću. Napisao ju je i prvi izveo Husein Kurtagić uz Ibrahima Dedića, ali pjesma je doživjela svoj najveći uzlet upravo u izvedbi Nedžada Salkovića.

Pjesma je postala toliko veliki hit da ju je Nedžad uvrstio na čak dva svoja albuma, prvi put 1982. godine, a zatim i 1987. Pjesmu je do sada obradilo više od 30 izvođača i doživjela je isto toliko izdanja. Obrađena je u gotovo svim glazbenim žanrovima. Pjesmu su na raznim nastupima pjevali Toše Proeski, Alen Slavica, Ibrica Jusić, Zrinka Posavec, Zvonko Bogdan, Tereza Kesovija, TBF i mnogi, mnogi drugi. Prevedena je na engleski i talijanski jezik i prodana u milijunskoj nakladi. Pjesma je postala pravi evergreen narodne glazbe, a Nedžad je i dalje rado izvodi na svojim koncertima i za nju kaže da je poput vina, što starija to bolja (popularnija).

'Ne klepeći nanulama' pjesma je na koju nitko ne može ostati ravnodušan, pjesma koja izaziva emocije i vrlo često zbog nje krenu suze. Što zbog divne melodije, što zbog odličnog teksta i Nedžadove vrhunske interpretacije, pjesma je oborila sve rekorde i mnogi kritičari smatraju je remek-djelom svog žanra.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene