Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Klapsko pjevanje uvršteno je na listu UNESCO-a, a brojne Dalmatinske klape sada će zasigurno još ponosnije pjevati svoje pjesme!


Prozujite s nama kroz sve showbizz vijesti dana – Lajkajte Showbuzz!

Vezani članci Gost u studiju: Dr.sc. Jasenka Gudelj Hrvatska znanstvenica osvojila prestižno priznanje: "Ovo je još jedan korak naprijed i dokaz da smo na europskoj razini" Zadarski bedemi (Foto: Dino Stanin/PIXSELL) Nekoć su branili grad od Turaka, a danas dobivaju novu "odoru": "Zašto mi ne bismo imali nešto bolje od Dubrovnika?"

Brojne dalmatinske klape od sada mogu biti itekako ponosne na svoje pjesme! Klapsko pjevanje od sada se nalazi na listi zaštićenoj od strani UNESCO-a kao nematerijalna kulturna baština, a brojne klapske pjesme poput 'Dalmatino, povišću pritrujena', 'Samo ljubav ostaje' i 'Da te mogu pismom zvati' - sada imaju posebnu vrijednost!

Na sedmom sastanku Međuvladinog odbora za nematerijalnu kulturnu baštinu, koji se održava u Parizu od 3. do 7. prosinca, posebno stručno tijelo podnijelo je prijedlog da se klapsko pjevanje upiše na Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Taj je prijedlog jučer jednoglasno prihvaćen, čemu je prisustvovalo hrvatsko izaslanstvo u sastavu predstavnika Ministarstva kulture, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO i Stalnog predstavništva RH.

>> Klapsko pjevanje uvršteno na listu UNESCO-a!

Ovom odlukom Međuvladinog odbora za nematerijalnu kulturnu baštinu, Republika Hrvatska na svjetske je popise nematerijalne kulturne baštine dodala još jedno nematerijalno kulturno dobro te tako dosegla broj od 12 dobara upisanih na UNESCO-v Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Neke od najljepših klapskih pjesama koje su od sada pod zaštitom UNESCO-a možete poslušati niže!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook