Davne 1935. godine održana je prva Zlatna igla po uzoru na kolege iz Pariza. Ta najdugovječnija modna manifestacija u regiji već generacijama promovira zagrebačko obrtništvo i dizajn.

Galerija


Četrnaest domaćih autora predstavilo je 20. rujna 2020. godine svoje modne kolekcije na jubilarnoj 85. Zlatnoj igli.

Vezani članci Istraživanje Dnevnika Nove TV - Zagreb nakon Milana Bandića - 2 Zagreb nakon Milana Bandića: Tko bi mogao biti novi gradonačelnik? Da su danas izbori jednom bi kandidatu moglo pripasti 38 posto glasova Ljubo Jurčić i Milan Bandić Ljubo Jurčić oprostio se od prijatelja Milana Bandića, otkrio je i koji je nadimak zaradio u gimnaziji

Zlatna igla je obrtnička modna revija koja ove godine slavi jubilarnu 85. godinu te okuplja najbolje zagrebačke obrtnike i dizajnere. Davne 1935. godine održana je prva Zlatna igla po uzoru na kolege iz Pariza. Ta najdugovječnija modna manifestacija u regiji već generacijama promovira zagrebačko obrtništvo i dizajn.

Reviji je prisustvovao i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić koji je istaknuo kako Zagreb nikad nije zaboravio na svoje obrtnike. „Oni su zaštitni znak zagrebačkog identiteta i nezaobilazni u brendiranju Zagreba. Raznim smo mjerama omogućili našim obrtnicima da prežive ova teška vremena COVID-a i potresa, a nadam se da će ih prijeći i pretvoriti u još bolje poslovanje“, rekao je Bandić te dodao kako je u Zagrebu 17.500 registriranih obrtnika što je 3% više nego prošle godine.

Tradicija i prepoznatljivost zagrebačkih obrtnika već se dugi niz godina podupire kroz Obrtničku komoru Zagreb i Udruženje obrtnika Grada Zagreba koji zajednički rade na budućnosti zagrebačkih brandova. Predsjednik Udruženja obrtnika Grada Zagreba Antun Trojnar istaknuo je: „Nakon završetka 85. jubilarne Zlatne igle, zagrebački obrtnici su pokazali da su jači i od COVID-a i od potresa jer su svojim kreacijama uljepšali ova teška vremena. Više od 100 obrtnika sudjelovalo je na ovogodišnjoj reviji, a ja kao predsjednik Udruženja obrtnika želim se zahvaliti svima koji su sudjelovali u njenoj organizaciji. Zahvaljujem i Zagrebačkoj filharmoniji koja je svojim muzičkim izričajem donijela dodatnu notu i podigla razinu produkcije Zlatne igle stepenicu više.“ Dodatno se zahvaljuje i ZOO vrtu Grada Zagreba što su ustupili svoj prostor za snimanje promo videa te Azilu Dumovec za ustupanje dva psa koji su sudjelovali na reviji.

Zaštitni znak Zlatne igle su kvalitetni materijali i izrada te maštovitost u kombinacijama, a samom svojom dugovječnošću opstanka najbolje opisuje upornost, marljivost i vjeru naših obrtnika da se hrvatski proizvod mora održati na našim prostorima. Predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić naglasio je kako su bez obzira na epidemiološke mjere i trenutno stanje iznimno zadovoljni revijom. „Kombinacija naših obrtnika, Zagrebačke filharmonije i Zoološkog vrta dala je jedan poseban štih našoj Igli. Spojili smo tradiciju i atraktivnost kako bi još više promovirali zagrebačko obrtništvo i dizajn. Ponosan sam što je Zlatna igla svake godine sve bolja i uspješnija, a svi ćemo zajedno raditi na tome da to tako i ostane“, rekao je Šabić.

Revijom je spojena još jedna obljetnica. Naime, Zagrebačka filharmonija ove godine slavi 150. godina postojanja tradicije vrhunskog muziciranja u Zagrebu i Hrvatskoj. Filharmonija je promotor glazbene umjetnosti diljem Hrvatske i kulturni veleposlanik u svijetu. „Bilo nam je zadovoljstvo biti sudionikom ovog događaja u kojem smo spojili dvije obljetnice - 85. godina Zlatne igle i 150. godina Zagrebačke filharmonije. Ovom smo prigodom odabrali skladbe posvećene Zagrebu te tako podarili našem gradu posebno iskustvo u kojem su uživali svi gledatelji, malobrojni sudionici, ali i naši glazbenici. Zahvaljujem Udruženju obrtnika Zagreba i Obrtničkoj komori Zagreb na ovoj jedinstvenoj prilici te se nadam da ćemo nastaviti suradnju“, izjavio je Boch.

Ove se godine predstavilo 14 domaćih autora: XD Xenia Design, Mara Etno Butik, NIT by Ana Žarković, Stolnik, Vjenčanice Ljubav, Krojački obrt Jura, Modni dizajner Nada Došen, Modna manufaktura Mustre, Modni dizajner Iva Karačić, Otvoreni Atelijer Milena Rogulj, Muška moda Šabić, Dora, Krzno Sumrak i Igor Galaš.

Reviju su, uz modele, nosile i legendarne manekenke koje su obilježile Zlatnu iglu '90-ih godina Tamara Roglić, Marina Suić Pastula, Sanja Plepelić, Iva Buchvald, Ivančica Pahor i Maja Vračarić.

Svoje radove pokazala je i Škola za modu i dizajn, za frizure su bili zaslužni frizerski saloni Zanetti, Cool, Larisa i Stil, za šminku kozmetički saloni De Luxe, Karma, Lotos, Andrea i Agness. Kreacije su upotpunjene obućom Hogl, Borovo, Bočak, Mass Shoes i VUK leather, cvjećarima Feresin, La Marco, Bombončić, Lanište, Tea i Poppy, nakitom Zlatarne Popek i Lapidarium, materijalima RUHO i oglavljima Mario Trešćec.