Waris je odlučila da neće dopustiti da je roditelji udaju za 47 godina starijeg muškarca, pobjegla je iz Somalije, a onda se proslavila u Londonu. Dobila je nagradu za Ženu godine.


Waris Dirie, koja danas ima 48 godina, slavna je manekenka, ali i spisateljica, humanitarka te se snažno zalaže za prava žena i djece, a posebno djevočica iz Somalije odakle i ona potječe. Nakon mučnog djetinjstva u Somaliji, 48 godišnja manekenka proglašena je Ženom godine  (Woman of the Year Campaigning award) ovog tjedna u Londonu.

Vezani članci Engleska postupno izlazi iz lockdowna - 4 Popuštanje mjera i dozvola za međunarodne destinacije: Čak četiri zemlje na njihovoj su zelenoj listi za putovanja Požar nebodera u Londonu - 3 Više od 100 vatrogasaca bori se s požarom na neboderu od 19 katova

Naime, Waris su kao 5-godišnju djevojčicu u Somaliji mučno obrezali, a kasnije sa 13 godina htjeli udati za 60-godišnjeg muškarca.

>> Bivša manekenka Waris Dirie tijekom otmice izbjegla silovanje

Kako je Waris odbijala svaku pomisao na to, pobjegla je od kuće kod rođaka, a nakon nekoliko godina života s njima, odlučila je otići u London.

Kad je došla u Veliku Britaniju, zaposlila se u jednom restoranu gdje ju je zamjetio slavni fotograf Terence Donovan te je pozirala za Pirellijev kalendar i tu je počela njezina karijera.

Kasnije je surađivala s brojnim poznatim brendovima, a imala je i nekoliko manjih filmskim uradaka u filmovima poput 'Jamesa Bonda'.

To što te jadne djevojčice žive u zemlji Trećeg svijeta, ne znači da moraju biti osakaćene. Kad bi netko tako osakatio djevojčicu koja je bijele rase, oko toga bi se podigla velika buka. Ipak, nije važna rasa, već je važno da se stane na kraj takvom mučenju', izjavila je Waris, piše Daily Mail.

Osim što se bavila modom, Waris je nakon otkrivanja svoje šokantne životne ispovijesti 1997. godine napisala i knjigu 'Desert Flower', postala UN-ova ambasadorica te je po njezinoj priči snimljen i dokumentarni film.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook