Mustafa Nadarević javno je progovorio o vlastitom iskustvu s borbom sa zloćudnom bolesti.

Galerija


U Hrvatskoj počinje kampanja provođenja Nacionalnog programa probira i ranog otkrivanja karcinoma pluća.

Vezani članci Mira Furlan Nakon Strikana i Duje otišla je i Kate... Prisjetite se glumačkih legendi iz "Velog mista" koje više nisu s nama Pero Kvrgić U 2020. smo se oprostili od mnogih domaćih velikana: Zauvijek su nas napustili voljeni glazbenici, glumci i sportaši

To je prvi program takve vrste u Europskoj uniji, s ciljem spašavanja 500-tinjak ljudskih života, jer je poznato da je rano otkriveni karcinom izlječiv u 80 posto slučajeva.

U hvalevrijednu kampanju uključile su se brojne zvijezde, među kojima i glumac Mustafa Nadarević, zvijezda serije ''Lud, zbunjen, normalan''. 

"Kad sam shvatio da je to dio života, da je bolest dio života, onda sam je prihvatio. Kad nešto prihvatiš s ljubavlju, onda se može pobijediti zloćudna bolest", izjavio je glumac za Media Servis.

Uputio je poruku svima koji pripadaju rizičnoj skupini, odnosno dugogodišnjim pušačima.

"Mogu im poručiti da ne budu primitivni kao ja, da se plaše doktora. Meni je doktor još kao malom djetetu bio 'jao', od zubara nadalje, sve je bilo strašno. Dobro je da se ide na vrijeme na preglede jer onda je izlječivost vrlo blizu", poručio je Mustafa.

"Karcinom pluća kasno se dijagnosticira jer nema simptoma te ga otkrivamo kad je već metastazirao. Zato nam je petogodišnje preživljenje samo 10 posto. S ranom dijagnostikom, koju nam omogućava CT tehnologija niske doze zračenja, kod rizične skupine karcinom je moguće otkriti kada je on velik samo jedan centimetar. Takav se karcinom operira i moguće je izlječenje preko 90 posto", kazao je na predstavljanju voditelj Nacionalnog programa akademik Miroslav Samaržija.

Rak pluća u Europi ubije više ljudi nego rak dojke, debelog crijeva i prostate zajedno