Sve češći incidenti

Modni skandal pokrenuo lavinu: Zvijezde u centru rasističkih incidenata!

showbuzz showbuzz Foto: DNEVNIK.hr

Svijet mode i showbizza značajno je pomaknuo svoje granice, no skandala oko 'boje kože' ne nedostaje.

Iako su prošla desetljeća od borbe Martina Luthera Kinga protiv diskriminacije, ona je danas itekako prisutna. Najnoviji skandal vrti se oko Daše Žukove, glavne urednice magazina Garage i supruge ruskog milijardera Romana Abramoviča, koja je u intervjuu za svjetski poznati web portal Buro 24/7, pozirala na umjetničkoj instalaciji u obliku polugole crnkinje.

Pogledaj i ovo showbuzz Zauzela stav 'Prijateljice': Manekenka optužila Victoriju Beckham za rasizam!

SKANDAL U SVIJETU MODE: Fotografija ruske urednice zgrozila sve

Vlasnica spomenutog portala Miroslava Duma na svom se Instagramu ispričala svima koje je fotografija uvrijedila. 'Stolac na fotografiji trebao je biti samo umjetničko djelo britanskog pop-umjetnika Allena Jonesa, a ne bilo kakav oblik rasne diskriminacije. U našim očima svi su jednaki', napisala je. No, očito je presudan bilo krivi tajming jer se datum objave sporne fotografije poklopio s obljetnicom Martina Luthera Kinga, jednog od najvećih vođa za prava američkog crnačkog stanovništva

Da rasizam nije jednosmjeran pokazala je i nigerijska estradna zvijezda Dencia koja je pak izazvala pravu lavinu komentara promovirajući sredstvo za izbjeljivanje kože – jer želi biti bijela! Na svom Facebooku je objavila i fotografiju sa 'čudotvornom kremom koja izbjeljuje kožu u samo tjedan dana', a zanimljivo je i to da je ista krema – rasprodana! 

Njezini sunarodnjaci su je obasuli lavinom negativnih komentara, iako ona sama tvrdi kako je 'uspjela u tjedan dana izbijeliti kožu što Michaelu Jacksonu nije uspjelo godinama.'

Poznato je i kako se slavna manekenka Naomi Campbell već odavno pobunila protiv rasizma na modnim pistama kojima očigledno još uvijek vladaju bijele djevojke. Za rasizam je optužila i prijateljicu Victoriu Beckham koja je za svoju zadnju reviju angažirala samo jednu tamnoputu manekenku. I neki slavni modni brendovi kao što su Chanel, Armani, Marc Jacobs, Gucci, Cavalli, Calvin Klein, Donna Karan... našli su se na listi onih koji 'najviše diskriminiraju'.

Vratimo li se u prošlost prisjetit ćemo se  prvog crnog modela koji se našao na naslovnici Vogue magazina 1966., no lice ljepotice bilo je djelomično pokriveno rukom.Tek 8 godina kasnije, uredništvo prestižnog modnog magazina usudilo se u cjelosti objaviti 'crno lice'.

Talijanski Vogue napravio je veliki gaf 2011. nazivajući određeni tip okruglih naušnica "ropskim", dok je pak francuski Elle 2012. pisao da će modni stil obitelji Obama potaknuti crnačku zajednicu na malo više klasike u odijevanju.  

I poznati muški model Tyson Beckford progovorio je o stanju na modnim pistama. 'Modna industrija je, za razliku od filmske i glazbene, jedna je od onih s iznimno izraženim rasističkim pristupom. Čak niti na reklamama nemate zastupljene multikulturalne obitelji i parove.' istaknuo je Tyson u intervjuu za Esquire te dodao kako za tu situaciju krivi dizajnere, stiliste i modne agencije.

Rasizam u modnom svijetu osjetila je i slavna Oprah Winfrey koja je doživjela neugodno iskustvo u skupocjenom dućanu u Švicarskoj. Naime, prodavačica joj nije htjela prodati torbicu misleći da si to ne može priuštiti – jer je crna. Tako je reakciju prodavačice protumačila jedna od najmoćnijih žena showbizza, iako je prodavačica demantirala cijeli slučaj.

Zadnjih nekoliko tjedana u centru pažnje se našlo nekoliko incidenata koji su također okarakterizirani kao rasistički. Jedan od njih vezan je i uz Madonnu. Naime, glazbena zvijezda izazvala je komentare na Twitteru jer je koristila hashtag #niger. No, burne reakcije možda su malo i pretjerane jer ipak moramo imati u vidu da je pop kraljica posvojila malu tamnoputu djevojčicu.

S rasističkim ispadom nedavno se susrela i Kim Kardashian, a njezin zaručnik reper Kanye West jako se uznemirio nakon što ju je jedan mladić verbalno napao na ulici nazvavši je 'ljubiteljicom crn***a'

No, iako su showbizz i moda potencijalno leglo takvih skandala, nemojmo zanemariti važnu ulogu mnogih zvijezda u borbi protiv rasizma. Osvrnemo li se samo na planetarnu popularnost Beyonce i Rihanne, moć Oprah Winfrey, standarde koje su Naomi Campbell, Tyra Banks, Iman i ostale tamnopute ljepotice nametnule modnoj industriji možemo odahnuti i podržati njihovu inicijativu u borbi protiv rasizma.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene