Na saslušanju je prepričao događaje iz 1980. kada je nabavio Lennonov autogram, a zatim ga ubio.

Galerija Mark David Chapman (Foto: Profimedia) +0 Mark David Chapman (Foto: Profimedia)

Mark David Chapman, ubojica Johna Lennona, kojem je u kolovozu odbor za pomilovanja po deseti put odbio zahtjev za puštanjem na uvjetnu slobodu, rekao je da napokon osjeća sram zbog onoga što je učinio, piše The Rolling Stone.

Vezani članci Osumnjičenog za ubojstvo u Rijeci priveli na ispitivanje Osumnjičeni za ubojstvo u Rijeci prebačen u zatvorsku bolnicu u Zagrebu Anders Breivik Breiviku odbijen zahtjev za puštanje na slobodu: ''Rizik od počinjenja nasilja realan je i značajan kao i onda''

"Prije 30 godina nisam mogao reći da osjećam sram, no sada znam što je sram", kazao je Chapman na saslušanju. Kako piše The Associated Press, dodao je da, kako su godine prolazile, osjećao sve više i više srama.

Iako je saslušanje pred odborom u New Yorku održano u kolovozu, transkript je pušten prije nekoliko dana. Odbor je odbio njegov zahtjev, uz obrazloženje da bi to ublažilo ozbiljnost njegovog zločina te bi moglo ugroziti javnost u slučaju da ga netko napadne zbog osvete.

Na saslušanju je prepričao događaje od 8. prosinca 1980. kada je nabavio Lennonov autogram te ga ubio nekoliko sati poslije. Rekao je da se borio s odlukom da li da ga ubije ili ne, s obzirom da je Lennon bio ljubazan prema njemu.

"Bio sam previše zaokupljen tom idejom. Sjećam se da sam pomislio: "Hej, dobio si autogram na albumu, potpisao ti ga je, samo odi doma". No nije bilo šanse da samo tako odem doma", kazao je Chapman.

Ubojstvo sada smatra besmislenim te ističe da je samo tražio popularnost te da nije osjećao nikakvo neprijateljstvo prema pokojnom Beatleu.

Ipak, odabrao je upotrijebiti šuplje metke koji su smrtonosniji od običnog metka. "Osigurao sam da ga meci ubiju. Odmah nakon zločina bio sam zabrinut da nije patio", rekao je.

Chapmanu su zadnji put odbili uvjetnu 2016. Tada je odbor dao slično objašnjenje, ističući da bi njegovo puštanje bilo nespojivo s dobrobiti društva te bi omalovažilo ozbiljnost zločina te da bi to bilo podrivanje poštivanja zakona. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju