Prošlo je 25 godina od smrti Kurta Cobaina.

Galerija


Nekoliko desetljeća nakon što je hrapavi glas Kurta Cobaina izvukao generaciju X iz njihovih soba i odveo u klubove Seattlea, pokojni frontmen Nirvane, čija se 25. godišnjica smrti obilježava u petak, i dalje je uzor mladima i nesretnima diljem svijeta.

Vezani članci Film o Isadori Duncan (Foto: IMDB) Život joj je bio pun ljubavnika, skandala i seks afera, a onda je poginula na bizaran način Dino i Ella Dvornik (Foto: Dnevnik.hr) - 1 11 godina od odlaska domaćeg kralja glazbe: Mislio je da ga kolege ignoriraju, a smrt oca ga je slomila

U petak se obilježava četvrt stoljeća otkad si je pionir grungea oduzeo život u 27. godini, pridruživši se tako neslavnom klubu onih koji su također preminuli u toj dobi, poput Jimija Hendrixa, Janis Joplin, Jima Morrisona, Briana Jonesa ili, novijeg datuma, Amy Winehouse.

Cobainov bivši menadžer Danny Goldberg u prigodi te godišnjice objavio je knjigu o njemu te je poručio kako je napokon spreman javno se osvrnuti na ostavštinu zagonetnog glazbenika.

Goldberg ga se prisjeća kao avangardnog umjetnika čiji su britki humor i humanost sjali u njegovu dubokom malodušju.

"Njegov medijska slika postala je pomalo iskrivljena i nerazmjerno usredotočena na njegovu smrt umjesto na život i umjetnost", smatra Goldberg.

"Bio je pjevač nevjerojatnog duha. Njegov glas prenosio je ranjivost i intimnost, a to je rijetkost", rekao je za agenciju France Presse.

"Postao je netko tko je pomagao ljudima da se manje osjećaju kao čudaci i budu manje usamljeni."

Ta empatična karakteristika osigurala je da je Cobainova glazba i danas relevantna, smatra Goldberg. Odnosi se to i na današnje tinejdžere svjetovima udaljene od kišnog pacifičkog sjeverozapada formativnih godina Nirvanina frontmena.

Univerzalnost njegove poruke razlog je tome što se od Toleda do Tokija i dalje mogu vidjeti majice sa slavnim logom benda, ''smajlija'' s prekriženim očima i isplaženim jezikom.

"On je jedan od nekolicine umjetnika čiji rad putuje kroz vrijeme", ističe Goldberg.

Kurtov kult

Odrastao u šumovitom Aberdeenu, dva sata zapadno od Seattlea, Cobain se objavom "Neverminda", drugog od triju studijskih albuma Nirvane, preko noći pretvorio u boga rocka.

"Nevermindom" je Nirvana lansirana na glazbeni vrh i stvoren je kult Kurta Cobaina.

Goldberg je Cobaina upoznao 1990. godine, kad je Nirvana tek počinjala i nadala se da će uspjeti sa svojom jedinstvenom mješavinom punka, metala i melodijama nadahnutim Beatlesima.

S "Nevermindom" im je to pošlo za rukom. Album je postao jedan od najuspješnijih svih vremena, s 30 milijuna primjeraka prodanih diljem svijeta. Michael Jackson svrgnut je preko noći s vrha američkih top-lista, a Nirvana postaje grupa koja je promijenila smjer pop-kulture, inspirirala druge glazbenike, modu i etos.

U tri i pol godine koliko je surađivao s Cobainom, Goldberg je svjedočio spektakularnom usponu Nirvane. Bio je uz njega u vrijeme njegove tople, ali burne veze s glazbenicom Courtney Love i rođenja kćeri Frances Bean, danas 26-godišnjakinje.

Bio je i svjedok intervencija kojim se Cobaina htjelo odvratiti od heroina.

Njegova smrt, kojom je nestao jedinstven glas, bolan kao i njegovo oproštajno pismo, šokirala je svijet.

"Više nemam strasti, pa zapamtite, bolje je izgorjeti nego se ugasiti", napisao je, citirajući stih Neil Younga iz pjesme "My My, Hey Hey".

Vijest o samoubojstvu snažno je pogodila Goldberga, koji se tek nedavno uspio pomiriti s tom činjenicom.

"Dugo vremena to mi je bilo prebolno", kazao je.

"Nedostaje mi, i dalje ga volim, ali drago mi je da sam ga uopće poznavao", rekao je.

Glazbeni genij

Bivši menadžer Nirvane, kojeg je Cobain zvao "drugim ocem", naglašava kako se iza drogiranja i depresije skrivao glazbeni genij.

Goldberg vjeruje kako je Cobainov imidž "odrpanca" odvraćao pozornost s njegova impresivnog intelekta.

Naglašava i kako se Cobain borio za ženska prava i pomogao u "redefiniciji muškosti" unutar glazbenog svijeta.

"Znao je biti veoma moćan i karizmatičan, a u isto vrijeme osjećajan i brižan. To je bio odmak od tadašnjeg pravovjerja u rocku".

Sustav vrijednosti

U svojim memoarima Goldberg se prisjeća nastupa u Argentini koji je Cobaina razljutio jer je publika izviždala žensku predgrupu Calamity Jane. Frontmen Nirvane osvetio se tako što je odbio svirati njihov najveći hit "Smells Like Teen Spirit".

"Niste zaslužili da vam to sviramo", rekao je tada Cobain.

"Bio je predan feminističkom idealu i poštovanju prema svima", ističe Goldberg i dodaje kako je Cobain podržavao i prava homoseksaulaca.

"Imao je istinski drukčiju viziju toga što to znači biti rock-zvijezda."

Bivši menadžer odbio je nagađati kako bi izgledao glazbenikov put da je ostao živ, no siguran je kako bi i dalje bio inovativan jer je stalno evoluirao i "nije kopirao samoga sebe".

"Samo se nadam da bih, što god on radio, imao priliku družiti se s njim", zaključio je Goldberg.

(Hina)