Kolege i prijatelji opraštaju se od Mani Gotovac, koja je preminula na rođendan.

Galerija


Vijest o smrti legende hrvatskog kazališta Mani Gotovac, koja je preminula na 80. rođendan, rastužila je i pogodila njezinu obitelj, prijatelje i kolege.

Od nje se opraštaju na društvenim mrežama, a neki od njih još su je jučer posjetili u bolnici, poput književnog kritičara Velimira Viskovića, koji je posljednji susret s dragom mu prijateljicom podijelio na Facebooku.

"Danas je osamdeseti rođendan mojoj prijateljici Mani. U bolnici je, nepokretna, spojena na infuzije, katetere... gomila cjevčica oko nje. Ne zavarava se, svjesna je da odlazi. Ali prima to neviđeno hrabro, bez straha. Boli je, ali ne osvrće se na to. Kad dođem, priča mi o moru, o knjigama, o teatru... I o ljubavi... Onome što život čini vrijednim življenja! Jako je smršavjela, ali čudesno je lijepa.

Sinoć sam bio kod nje. I rekao joj to. Zasvijetlile su joj oči:

- Vidiš, a nemam ni šminke, nisam se ni počešljala, takva sam, kakva sam!

- Ma, lipa Mani!

- A jesi mi donija ono?

Ono je tamno Guinnessovo pivo. Poželjela je hladno crno pivo. U četiri ujutro poslala mi poruku.

- Neka bude ja

ko hladno, gori mi utroba, treba mi da je rashladi!

Ne znam koliko je medicinski preporučljivo, ali nije pivo neki ozbiljan alkohol, mislim da je važnije ispuniti joj želju. Dok imamo želja, živimo!

Gledam kako pije pivo, izravno iz konzerve, licem se razlijeva blaženstvo...

- Kako je to dobro, ahhh...

Nestvaran prizor: takva ljubav prema životu, užitak u zadnjim malim zadovoljstvima.

Osjećaj ponosa da je pisala do trena kad ju je bolest bacila u postelju. Da je okružena pažnjom i ljubavlju svoje Katje, unuka, prijatelja...

Pa sritan ti rođendan, moja lipa prijateljice", napisao je emotivni Velimir.

Mani je dirljivu poruku na posljednji rođendan uputila i ravnateljica Umjetničkog paviljona u Zagrebu Jasminka Poklečki.

"Na današnji dan, 12. studenoga, rođena je moja draga Mani Gotovac. Upoznale smo se, i odmah kliknule, prije pet godina. Imale smo u tih pet godina, kako mi je i sama Mani posljednjih mjeseci već nekoliko puta rekla, divnih trenutaka. Izlazile smo zajedno u kazališta na predstave, odlazile na ručkove, večere ili samo na piće, čule se obvezno svakodnevno telefonom... Ona je dolazila k meni doma, ja k njoj gdje god da je stanovala... Tijekom tog druženja pričale smo o svemu i svačemu, ali jedno je uvijek ponavljala - najvažnija je ljubav. Je, draga Mani, ljubav je najvažnija. I, zato ću ja sada Vama reći da Vas volim, da mi neizmjerno puno značite, da Vam želim sretan rođendan i da ćete uvijek biti u mojem srcu", napisala je Jasminka. 

Na svom se Twitteru od Mani oprostio sarajevski redatelj Dino Mustafić.

"Bila je teatarski fanatik, uživala je u erosu umjetnosti! Čast mi je bila surađivati sa njom i dobiti pamtljive teatarske lekcije", napisao je. 

Legendarna Mani Gotovac nakon teške bolesti preminula na svoj rođendan