European Broadcasting Union (EBU) objavilo je priopćenje te rješio cijelu situaciju oko Jamal.


Pobjednica ovogodišnjeg natjecanja za pjesmu Eurovizije ukrajinska je jazz pjevačica Jamala, koja je prilično neočekivano pobijedila s pjesmom pod nazivom "1944.", posvećenoj masovnoj deportaciji Tatara s Krima 1944. koju je naložio tadašnji sovjetski čelnik Josif Visarionovič Staljin kao odmazdu za suradnju s nacistima.

Vezani članci Albina Grčić - 1 Albina otkrila detalje sa snimanja spota za "Tick-Tock", oglasio se i Roko Blažević! Albina Albina: ''O predstavljanju Hrvatske na Eurosongu maštam od djetinjstva, podršku imam i od inozemne publike!''

No, problem je nastao nakon što se saznalo da je Jamala pjesmu izvela na komemoraciji etničkog čišćenja Tatara mnogo prije nego što je to prema pravilima Eurosonga smjela

European Broadcasting Union (EBU) objavilo je priopćenje na ovaj događaj:

"Pravilo Eurosonga koje glasi da prijavljene pjesme ne smiju biti komercijalno objavljene prije 1. rujna služi tome da na natjecanju sudjeluju nove pjesme svake godine i da sve imaju jednake uvjete. Svrha tog pravila je da se spriječi distribucija skladbe čime bi dobila nepoštenu prednost prije samog natjecanja.

U prošlosti su neke pjesme bile javno dostupne prije tog datuma, no nisu bile dostupne široj publici te im je stoga dopušteno sudjelovanje na Eurosongu.
Slučaj Jamale i "1944" privukao je pozornost EBU-a zbog snimke nastupa iz 18. svibnja 2015. godine. Snimka malog koncerta pregledana je samo nekoliko stotina puta do trenutka kada je otkrivena prije nekoliko dana.

EBU je zato, vodeći se prijašnjim iskustvima, odlučio da objavljeni video nije dao Jamali nepoštenu prednost pred ostalima i da se pjesma prema pravilima mogla natjecati."