Bliži se premijera Disneyjeva igranog filma "Aladin", o čemu smo porazgovarali s Marijem Petrekovićem, koji je svoj glas posudio karizmatičnom liku Duha.

Galerija


Poznati voditelj, komičar i glumac Mario Petreković nedavno se našao u novoj avanturi – posudio je glas kultnom liku Duha u ''Aladinu''. 

Vezani članci Charlize Theron Mala crna haljina bez grudnjaka: Lijepa glumica svojom je pojavom uspjela ostaviti druge kolegice u sjeni Tko se boji Virgnije Woolf (Foto: Darja Štravs Tisu) Ne propustite zagrebačku premijeru Ulyssesove predstave "Tko se boji Virginije Woolf?“ u ZKM-u

Svestrani Mario već se okušao i u filmskim i televizijskim formatima, a javnosti je najpoznatiji kao član žirija u ''Supertalentu'' i natjecatelj, a zatim i trener u showu ''Tvoje lice zvuči poznato''. Sinkronizacija igrane verzije Disneyjeva ''Aladina'' za Petrekovića nije prvo iskustvo sinkroniziranja, no to ne znači da je zato ovaj izazov manje uzbudljiv.

''Aladin'' dolazi u hrvatska kina 23. svibnja, a radi se o igranoj verziji Disneyjeva crtića iz 1992. Mnogi taj film pamte po nezaboravnim likovima duha Genieja i ljepuškastom pljačkašu Aladinu, a sada će nova verzija ugledati svjetlo dana.

Kultni lik Duha u animiranoj verziji svojim je glasom oživio slavni Robin Williams, a sada je ta čast pripala Mariju.

„Mislim da nervoza nije prisutna, zapravo uopće nisam pomislio na nervozu zbog glasa Robina Williamsa, već radost i veselje što imam tu čast da istome liku i ja dadoh glas i duh svoj. Doduše, ovo nije animirani film i glas ovome filmskome duhu dao je Will Smith, što je još jedan razlog za sreću, radost i čast dati glas Disneyjevu liku. Mislim da me je sad počela nervozica lagano prati“, kroz šalu je objasnio svoje osjećaje uoči premijere filma Mario.

Disneyjevi klasici odgojili su mnoge generacije, a ni Mario nije iznimka. Naš je glumac odrastao uz stripove o Mickeyju Mausu i Pašku Patku, a kasnije je zavolio i dugometražne animirane filmove iz radionice tog filmskog genija.

''Petar Pan, Ljepotica i zvijer, Kralj lavova, Knjiga o džungli, Aladin, Pochahontas, 101 dalmatinac, Pepeljuga i Snjeguljica i 7 patuljaka, nezaobilazna lektira Walta Disneyja. Svakako pogledati“, poručuje Mario.

Na pitanje o tome koji mu je lik iz fantastične priče o Aladinu i njegovim avanturama najdraži, a da se ne radi o liku Duha kojeg sam utjelovljuje, Petreković odgovara da mu je to teško reći. 

''Najviše vremena proveo sam s Aladinom, on mi je i gospodar, tako da i da hoću druge likove spomenuti, ne bi bilo možda profesionalno, zato gospon Aladin. Ne bih stvarao probleme, ali nekako je gazda na prvom mjestu, onda Jasmina“, govori nam ovaj glumac.

Hrvatskoj javnosti poznat je po svojoj vještini imitiranja, no Petreković tvrdi kako mu to umijeće za ovaj projekt zapravo i nije bilo potrebno.

''U ovom projektu ipak se nije tražila sposobnost imitiranja, neke sličnosti možda da, ali u tragovima. Više se tražila neka vrsta osobnosti kod svih likova, pa tako i kod moga, što mi je u konačnici i odgovaralo. Biti u ulozi i dati joj svog nekog duha, a opet inspiriran duhom Willa Smitha“, objašnjava Mario.

Iako film još nije prikazan, mnogi su se usprotivili davanju uloge Duha slavnom Willu Smithu, no Mario za takve skeptike ima jednostavan odgovor, tj. protupitanje – kako je moguće da netko i ne pogledavši film i Willa u toj ulozi, uopće može izraziti nezadovoljstvo spram toga?“

Iako trenutačno ne osjeća nervozu, Mario je za kraj zdušno zamolio publiku da pohrli u kina i zaljubi se u magiju arapskih noći Bliskog istoka, kao i u njegov lik Duha. U protivnom bi se crna sudbina mogla pisati i njemu i njegovim kolegama.

''Ovim putem zamolio bih i u svoje, a i u ime Franke Batelić, Medvešekovo, Šivakovo i sva imena glumaca, pjevača, režisera Ivana, glazbenog režisera Nikše Bratoša i cijele Livade Produkcije, u ime svih nas, dragu nam publiku, da im se svidi film i da se ne opterećuju nebitnim detaljima. U protivnom, morat ćemo napustiti našu Domovinu na određeno vrijeme, a to nam nikako nije u interesu niti nam ide u prilog. Ni nama ni publici“, rekao je kroz smijeh šaljivi Mario.

Jedno je sigurno, svojim će veselim stavom sigurno udahnuti dah života u Aladinova Duha i na taj ga način približiti hrvatskoj publici.