HAVC je film sufinancirao s Dancima. Nakon premijere, izazvao je brojne kontroverze.


U dansko-hrvatskoj koprodukciji nastao je dokumentarni film '15 minuta - Masakr u Dvoru', koji je nakon premijere na Sarajevskom filmskom festivalu, izazvao brojne kontroverze. Film je prikazan na RTS-u, a kada je to vidio branitelj Ivica Pandža, podnio je kaznenu prijavu protiv HAVC-a, smatrajući da je paradoksalno da Hrvatska sufinancira film u kojem su Hrvati prikazani kao agresori. Smatra da su autori iskrivili činjenice. Nakon svega, film je vraćen na doradu. Iz HAVC-a tvrde da prikazana verzija nije i konačna verzija filma.

Vezani članci Slika nije dostupna Kulturnjaci 2016: "Nedopustivo je da se o hrvatskom filmu govori kao o leglu kriminala" Slika nije dostupna "Hribar nije djelovao sam, postoji interesna skupina koja podržava kriminalna djela"

'Hrvatsko audiovizalno vijeće utvrdilo je neispunjenje ugovorom preuzetih obaveza na strani Nukleus film d.o.o. te je trenutno film u postupku uslađenja s ranije odobrenim scenarijem, kao i onih vezanih uz financijski izvještaj. Nakon provođenja propisanih radnji ispred HAVC-a i Danskog filmskog instituta, a u suradnji s Veleposlanstvom Danske u Republici Hrvatskoj, film će u svom konačnom obliku biti odobren za javno prikazivanje u Republici Hrvatskoj te će biti organizirana rasprava oko svih zainteresiranih strana, a sve vezano za ovaj slučaju', javljaju iz HAVC-a.

O cijelom slučaju oglasio se i ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar.

'Razumijem ljutnju Ivice Pandže, nakon što je pogledao film. Moj bijes je bio sličan. Mile Novaković koji se pojavio u filmu nije nigdje spominjan u odobrenom scenariju, a karizmatični sporedni lik (glavni likovi su ustrašeni danski major i muževni danski istražitelj) bio je srpski tužitelj za ratne zločine, osoba koja je zajedno s Mladenom Bajićem dovršila tzv. "nekonkluzivnu" istragu koja je ustanovila da je - počinitelj masakra nepoznat.

Taj lik je ispario iz gotovog filma, a osvanuo je, neočekivano - Mile Novaković. I to u nadrealnoj sceni u kojoj citira Shakespearea s dražesnom unukom u blizini, i pri tom značajno - laže. Iz navedenih razloga, kao i zbog drugih prekršaja procedure, nadležna tijela su odbila odobriti ovaj film te provode mjere koje propuste imaju sanirati, odnosno kazniti.

Pod nadležnim tijelom mislim na Hrvatsko audiovizualno vijeće i službe HAVC-a. Je li Državno odvjetništvo arbitar za ovakvu situaciju, kao što misli gospodin Pandža, stvar je pukovnikove prosudbe i prosudbe spomenutog tijela. Ova situacija se očito koristi kao povod ideji da kinematografiji treba politički diktat koji bi u korijenu spriječio da nastaju potencijalno rizični projekti, kao što je ovaj.

Točno je da bi snažna državna ruka ovdje bila učinkovita, ali da li bi stvorila procvat kinematografije i gospodarski učinak razvoja industrije koji je stvorila stručna uprava, razumnim razvojem kroz dugi niz godina? Odgovor znamo. U razdoblju političke uprave kinematografija je nazadovala. Umjesto Star Warsa i Nagrada u Cannesu imali smo hrenovke na pulskim karminama i servisirali mađarske reklame za inkontinenciju, a Hrvatska je bila predmet međunarodne sprdnje'.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju