detaljna analiza

Predviđanja mu ne idu na ruku: Pobjedu odnosi Italija, Jacques bez visokog plasmana?

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Ostali kandidati za pobjedu među prvih deset su redom Belgija, Portugal, Crna Gora, Azerbejdžan, Francuska, Albanija i Finska.

Microsoft je pomoću napredne tehnologije predvidio rezultate ovogodišnje Eurovizije, najvećeg pjevačkog natjecanja Starog kontinenta. Koristeći se predviđanjem u realnom vremenu baziranom na faktorima i okolnostima koji se kontinuirano mijenjaju, hrvatski predstavnik Jacques Houdek s pjesmom My Friend ima 0.7 % šansi za ukupnu pobjedu čime je zajedno sa švicarskim, danskim i armenskim predstavnikom pozicioniran na 13 mjestu. Najveće šanse za ukupnu pobjedu ima talijanski predstavnik Francesco Gabbani s pjesmom Occidentali's Karma, a šanse da će pobijediti su 18 %. Slijedi ga švedski predstavnik Robin Bengtsson s 16.8 % te Bugarin Kristian Kostov čije šanse iznose 10.2 %. Ostali kandidati za pobjedu među prvih deset su redom Belgija, Portugal, Crna Gora, Azerbejdžan, Francuska, Albanija i Finska.

Pogledaj i ovo Vera Svoboda i Jacques Houdek Vijest je mnoge pogodila Naši poznati opraštaju se od Vere Svobode: ''Ovakvu ću vas pamtiti, pozdravite mi Kiću...''

Predviđanje se temelji na tri ključne analize – podaci sa interneta, podaci s društvenih mreža i pretraživanje podatkovnog prometa. U tom procesu važno je provesti analizu u realnom vremenu zato što su, primjerice, razni signali sa interneta i društvenih mreža tijekom natjecanja u korelaciji s glasovanjem publike. Microsoft koristi te signale i uspoređuje ih s relevantnim podacima iz prošlosti,kao npr. koja zemlja je najčešće glasovala za pojedinu zemlju te tako određuje različite uzorke i predviđa najvjerojatnije rezultate. Inače, kada je riječ o raznim događajima, Microsoftova stopa predviđanja izuzetno je visoka. Primjeri nedavnih uspješnih rezultata su utrka Formule 1 u Abu Dhabiju 2016. gdje su uspješno pogođeni svi vozači koji su završili na prvih pet pozicija te dodjela Oscara gdje je stopa predviđanja pobjednika po kategorijama bila čak 71 %.

Inače, Eurovizija se prvi puta održala davne 1956. godine. Najuspješnija zemlja je Irska sa sedam pobjeda, prati ju Švedska sa šest pobjeda, dok su Luksemburg, Francuska i Velika Britanija osvajale natjecanje pet puta. Švedska grupa ABBA najuspješnija je u povijesti natjecanja, a osim što su pobijedili 1974. godine, zabilježili su još mnogo velikih uspjeha. Interes za Eurovizijom varirao je iz godine u godinu, a prošle godine natjecanje u Stockholmu pratilo je 204 milijuna ljudi. Najveća posjećenost bila je 2001. godine u kada je natjecanju na Kopenhagen Parken stadionu prisustvovalo 38 000 ljudi.
 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene