Originalni tekst pjesme "American Pie" Dona McLeana dostigao je cijenu od 1,2 milijuna dolara, ali značenje teksta i dalje je misterij.


Prošlo je 56 godina od straviče zrakoplovne nesreće u kojoj su živote izgubili Buddy Holly, Ritchie Valens i Big Bopper. Taj dan postao je poznat kao 'Dan kada je umrla glazba'.

Vezani članci Britney Spears (Foto: Profimedia) Riješen misterij koji već godinama muči fanove Britney Spears, evo zašto je obrijala glavu Nicole Kidman (Foto: Profimedia) Kako je to moguće? Fanovi otkrili bizaran detalj iz života dviju zvijezda koji je mnoge zbunio

McLean je među najpoznatijim pjevačima-tekstopiscima u svojoj generaciji. Nikad nije htio govoriti o značenju većine teksta koji i dalje izaziva zanimanje i bezbrojne interpretacije.

Napisana u Cold Springu i Philadelphiji i objavljena 1971., pjesma 'American Pie' slika je društvenih zbivanja 1960-ih i 1970-ih, a Udruženje američke glazbene industrije i Nacionalna umjetnička zaklada proglasili su ju pjesmom stoljeća.

Sam naziv pjesme, prema autorovim riječima znači to da više nikada ne mora raditi ako to ne želi.

'American Pie' traje osam minuta i jedna je od mitskih američkih pjesama. Pokušaji da se stihovi ispravno protumače traju desetljećima.

Potvrdio je jedino da se početak pjesme i stih o "danu kad je glazba umrla" odnosi na tragičnu pogibiju trojice pionira rock and rolla Buddyja Hollyja, Ritchieja Valensa i Big Boppera Richardsona u zrakoplovnoj nesreći u veljači 1959.

Stih 'February made me shiver with every paper I'd deliver', označava činjenicu da e Don za pogibiju čuvenih glazbenika saznao potpuno slučajno dan kasnije, dok je presavijao novine 4. veljače. Prva strofa pjesme opisuje neprekinutu tugu ubog pogibije velikog glazbenika Hollyja.

McLean je i sam rekao kako će mnogi pronaći razna tumačenja teksta pjesme, ali ni jedno nije njegovo.