Bill Cosby i Roman Polanski prvi su članovi koji su izbačeni zbog kršenja kodeksa ponašanja koji je Akademija usvojila u prosincu nakon što je u javnost izašao niz optužbi o seksualnom uznemiravanju

Galerija


Komičar Bill Cosby i Oscarom nagrađeni redatelj Roman Polanski izbačeni su iz Akademije filmskih umjetnosti i znanosti, priopćeno je u četvrtak.

Vezani članci Bill Cosby (Foto: Profimedia) Posvađale se javno zbog presude Billu Cosbyju, pale i teške riječi: "Svi su znali što se događa, nemoguće da ti nisi!" Bill Cosby Oslobađajuću presudu Billu Cosbyju komentirali odvjetnici moćnika koji je osuđen zbog istih gnjusnih nedjela

Cosby i Polanski prvi su članovi koji su izbačeni zbog kršenja kodeksa ponašanja koji je Akademija usvojila u prosincu, nakon što je u javnost izašao niz optužbi o seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju u industriji zabave.

Roman Polanski (Foto: Pixsell)
Bill Cosby (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images

Cosby (80), poznat kao "Američki tata" zbog svoje očinske uloge u popularnoj humorističnoj seriji iz osamdesetih godina imena "Cosby Show", prošlog je tjedna optužen zbog drogiranja i seksualnog napada Andree Constand 2004. Prijeti mu do 30 godina zatvora.

Roman Polanski (Foto: Pixsell)
Bill Cosby (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images

Polanski (84), koji je 2003. dobio Oscara za režiju ratne drame "Pijanist", priznao je da je 1977. imao nezakonit seks s trinaestogodišnjakinjom u Los Angelesu.

Roman Polanski (Foto: Pixsell)
Bill Cosby (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images

Taj francusko-poljski redatelj živi u Francuskoj, a iz Sjedinjenih Država pobjegao je zbog straha da će dobiti veliku zatvorsku kaznu. Njegov je slučaj još uvijek u tijeku. Ni njegovi ni Cosbyjevi predstavnici nisu još komentirali ovu odluku Akademije.

Dosad su iz Akademije izbačena četiri člana. Nekad moćni filmski producent Harvey Weinstein izbačen je u listopadu nakon što ga je nekoliko žena optužilo za desetljeća seksualnog uznemiravanja, što je i pokrenulo društveni pokret #MeToo. Weinstein (66) zanijekao je da je s bilo kime imao spolni odnos bez suglasnosti.

Glumac Carmine Caridi izbačen je 2004. jer je distribuirao kopije filmova koji su poslani članovima Akademije.

(Hina)