I dalje hit

Tajna pjesme 'Igra Rock'n'Roll cela Jugoslavija' napokon otkrivena

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Beogradska grupa 'Električni orgazam' osnovana je 1980. godine igrom slučaja u jednom kafiću, a njihova najpopularnija pjesma krije jednu tajnu.

'Električni orgazam' beogradski bend osnovan 1980. nastao je potpuno slučajno u jednom kafiću nakon koncerta legendarne grupe 'Leb i sol'. Grupu su osnovali Srđan Gojković Gile, Ljubomir Jovanović Jovec i Ljubomir Đukić. Iste godine održali su i svoj prvi nastup i to kao predgrupa bendu 'Hipnotisano pile', točnije kao predgrupa sebi samima. 'Električno orgazam trebao je postojati samo jednu večer. Kasnije te godine zaokupili su pozornost javnosti nastupom na festivalu za mlade na kojem su zbog svojeg preenergičnog nastupa i divljanja na sceni bili diskvalificirani.

Pogledaj i ovo Bend Sviraju sve! Slavonci iz grupe Žute dunje u pohodu na estradu: Zbog sudske tužbe dobili pjesmu čuvenog hitmejkera

1981. za njih su znali svi. Tada su s vrlo popularnim 'Idolima' snimili album 'Paket aranžman'. Vrlo vrzo zauzeli su jedno od vodećih mjesta što se tiče rock glazbe bivše Jugoslavije. Ipak, 1988. snimili su i objavili pjesmu koja će zauvijek ostati njihov najveći hit i zaštitni znak 'Igra Rock'n'Roll cela Jugoslavija'.

Pjesma nikada nije trebala biti snimljena, nije bila ni napisana za 'orgazam'. Jedan od osnivača benda, Gile, sjetio se pjesme, napravio određene izmjene na tekstu, ali nije imao namjeru baviti se nikakvim patriotizmom. Sama pjesma potpuno je iskakala iz dotadašnjeg repertoara benda i nije bila namijenjena publici kojoj se bend inače obraćao, doznaje 'Mondo.rs'.

Za njima je uzdisala cijela Jugoslavija: Ovako izgledaju danas!

Pjesma, bez obzira na ogroman uspjeh koji je doživjela, gotovo je dovela do raspada beda, jer je kod članova izazvala zasićenje tom vrstom glazbe. Osim toga, komercijalni uspjeh, nekim članovima benda utjecao je i na ego. Kada su vidjeli da sve to ne ide u dobrom pravcu, članovi benda napravili su stanku od gotovo tri godine.

Značenje pjesme nije imalo veze sa politikom ni patriotizmom, pjesma je govorila o tome kako je napokon rock zaživio na području cijele bivše Jugoslavije. Iako je bend više nije izvodio, pjesma je nastavila živjeti nekim svojim životom.

Često je bila korištena bez dozvole autora u stranačke svrhe, a to je ono što je Giletu najviše smetalo jer nije imalo veze s njegovim stavovima. Ipak, pjesma je i nakon dugo vremena ponovo zbližila ljude iz bivših republika, posebno one u dijaspori.
'Igra Rock'n'Roll cela Jugoslavija' nije oda Jugoslaviji već Rock'n'Rollu ma koliko to nekima nije drago.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene