Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaboravljeni "slatkiš"

Recept za zimski sladoled: Novo lice omiljenog deserta iz osamdesetih

Zimski sladoled
Zimski sladoled Foto: Thinkstock/Guliver
Mekana šaum krema prelivena čokoladom u kornetu gotovo je zaboravljen recept kojeg pamte oni koji su odrastali u vrijeme kad se po nove traperice putovalo u Italiju...

Sjećate li se svojeg prvog zimskog sladoleda? Mekana šaum krema prelivena čokoladom u kornetu nakon šetnje gradom poslastica je u kojoj su uživala djeca osamdesetih. Išlo se u zagrebačku Namu i slastičarnice koje tada nisu brojile pedesetak različitih vrsta kolača i sladoleda.

Pročitajte i ovo Valentin Crljenko i Katarina Jusić Mezga Snijeg donio probleme Teretni kamioni unatoč zabrani izišli na staru cestu: "Pojedinci se ne pridržavaju pravila, pa se događaju nezgode" Vožnja po snijegu Sigurnost na prvom mjestu Policija poslala upozorenje zbog uvjeta na cestama: "Povećana je opasnost prometnih nesreća"

Kultna i pomalo zaboravljena poslastica priprema se od tučenog snijega od bjelanjaka i šećernog sirupa kakav se koristi za pripremu šaumpita, šaumrola ili krema na bazi maslaca, ali novi i moderni recepti dopuštaju slatku unutrašnjost prema želji. Danas zimski sladoled pripremaju tek rijetke slastičarnice, kao i neke kućice tijekom Adventa. 

Zimski sladoled Čokolada i šaum Foto: Thinkstock/Guliver

Sastojci za zimski sladoled: 

Šaum:

6 bjelanjaka
300 g šećera
Žlica soka od limuna

Glazura:

300 g čokolade za kuhanje
1 vanilin šećer
200 ml slatkog vrhnja

Ostalo:

Korneti
Čokoladne mrvice

Priprema:

1. Bjelanjke i šećer stavite u metalnu posudu i kuhajte na pari tako da posuda ne dotiče vodu.

2. Miješajte pjenjačom dok se šećer ne otopi, odnosno ne zagrije se do 70°C. Imajte na umu da će se jaja skuhati ako ih previše zagrijete.

3. Maknite s vatre i miksajte sve dok se snijeg sasvim ne ohladi, a pred kraj dodajte limunov sok.

4. Otopite čokoladu na pari pa ulijte prokuhano vrhnje.

5. Umiješajte vanilin šećer i miješajte dok se ne rastopi.

6. Napunite kornete šaumom pa prelijte glazurom i prema želji čokoladnim mrvicama.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene