Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon presude

Milorad Dodik: "Mladić je heroj i domoljob, on je ušao u srpske pjesme"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik obratio se javnosti nakon što je sudsko vijeće Haškog suda izreklo doživotnu kaznu zatvora ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Dodik je kazao da je sud donio odluku u uvjetima nejednakog tretiranja te da presuda Mladiću nije nikakvo iznenađenje. Istaknuo je kako je Mladić heroj i domoljub za Srbe te da će današnja presuda samo osnažiti taj osjećaj.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Zabrinuti za budućnost BiH Američko veleposlanstvo oštro reagiralo na Dodikove prijetnje: "Zajedno sa svojim ulizicama krši Daytonski sporazum" Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode

Predsjednik RS-a ocijenio je presudu Mladiću sramotnim šamarom srpskim žrtvama, dodajući kako Mladiću ne može suditi bilo kakav sud, već povijest. Kako kaže, ne zna da bilo tko u RS-u vjeruje da je Mladić kriv za ratne zločine, javlja Klix.ba.

Dodik je dodao da je Mladić dijelio patnje svog naroda i da je ušao u srpske pjesme. On je rekao da nitko nije bio naivan i smatrao da se Mladić vodi na suđenje, jer je on prilikom uhićenja već i osuđen.

Istaknuo je da Tužiteljstvo u Haagu nije nikada optužilo nekoga tko nije Srbin. Dodik je rekao da su osuđene brojne osobe za udruženi zločinački poduhvat nad Bošnjacima i Hrvatima.

Najavio je kako će stoga zatražiti da se iz školskih udžbenika u RS iz sadržaja izbaci sve što se odnosi na ICTY i njegov rad.

Gotovo svi srpski dužnosnici u tijelima vlasti u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj bez obzira na međusobne prijepore u srijedu su bez ikakve rezerve branili Ratka Mladića koji je zbog ratnih zločina osuđen na doživotni zatvor ignorirajući tako pozive da se suoče s činjenicom kako je riječ o individualnoj odgovornosti koja bi trebala poslužiti za konačno utvrđivanje istine o ratu i pomirenje na toj osnovi.

Među onima koji su na to pozvali bio je i poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovinu Husein Kavazović, koji je ocijenio kako je presuda Mladiću prilika da se svi, a posebice Srbija ali i dužosnici i među bosanskim Srbima, suoče s prošlošću.

"Jedino istina o onome što se ovdje događalo može biti osnova za povratak pomirenja", izjavio je Kavazović kako ga citira agencija Fena.

Dodao je kako pomirenja neće biti nastavi li se s glorificiranjem zločinaca i politika koje su rezultirale zločinima.

Udruge koje okupljaju bivše pripadnike vojske bosanskih Srba u Istočnom Sarajevu su, nakon izricanja presude Mladiću, pokušale organizirati prosvjedno okupljanje, no na njihov poziv odazvalo se tek pet osoba koje su ulicama prošetale gotovo nezamijećene s ranije pripremljenim transparentima na kojima su bile poruke poput one "Stidi se, Europo" i "Naš heroj". (Hina/D.I.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene