Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Postolarstvo uža specijalnost"

VIDEO HGSS spasio dvoje planinara u Paklenici, otkrili i mali detalj: "Čizma glavu čuva, rukavice prste, a powertape gojze"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HGSS-ovci su objavili kratku videosnimku kako spasiti gojzerice koje su "otkazale poslušnost" negdje na planinama. Njihove akcije spašavanja nisu prestale. U petak su dvaput intervenirali u Paklenici.

HGSS-ovci su na društvenoj mreži napisali kako im je postolarstvo uža specijalnost, pogotovo ako se radi o gojzericama koje su "zalajale".

Pročitajte i ovo Spasili psa s litice - 7 zapeo u jami FOTO Umislio da je divokoza? HGSS-ovci spašavali psa s litice u starom rudniku HGSS u akciji spašavanja na Mosoru - 3 HGSS na Mosoru Dramatična noćna akcija: Više od 40 spasilaca borilo se s nevremenom i teškim uvjetima kako bi stiglo do unesrećene planinarke

"A mislili ste da su japanke problem... osim što smo spašavatelji postolarstvo nam je uža specijalnost", napisali su na Twitteru uz videosnimku kako oni rješavaju problem "neposlušnih" gojzerica.

A dok su jedni članovi HGSS-a učili planinare "prvoj pomoći" za gojzerice, drugi su u Paklenici spasili dvoje stranih planinara.

Dvije akcije u Paklenici

Kako su napisali, u petak im je prvi poziv stigao u 10:45 putem centra 112. Strani penjač je pao u 4. dužini smjera Mosoraški u Anića kuku.

"Njegovi supenjači javljaju da ga mogu sami spustiti absail tehnikom u podnožje stijene, ali se on zbog ozljede noge ne može samostalno kretati. Pet članova Stanice Zadar odaziva se na akciju i UT 2000 nosilima uz pomoć prijatelja unesrećenog i nekoliko penjača u prolazu koji su ponudili pomoć spuštaju unesrećenog do vozila HMP. Akcija završava u 14:40", napisali su na Facebooku.

Odmah po završetku te akcije, stigla im je dojava o drugoj nesreći u stijeni Veliki Ćuk u 4. dužini smjera Sjeverno rebro. Strana penjačica je pala i žalila se na jaku bol u leđima.

"Osim prisutnih spašavatelja u kanjonu s prve akcije iz Zadra kreće dodatni broj spašavatelja, a zbog ozbiljnosti ozljede poziva se i helikopter. Devet spašavatelja Stanice Zadar raspoređuje se na terenu", napisali su iz HGSS-a.

"Kreće priprema za zemaljsku akciju paralelno uz očekivanje dolaska helikoptera u koji ulaze dva zadarska letača spašavatelja. Helikopter nakon nekoliko naleta odustaje od akcije zbog jačine vjetra u tom području kanjona tako da se nastavlja sa klasičnom stijenskom akcijom koja završava u 21:00 predajom unesrećene ekipi Hitne medicinske pomoći", dodaju iz HGSS-a.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene