Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Važna prilika za našu zemlju

Komisija CERN-a stigla u Hrvatsku: ''Pridruživanje bi bilo dobar vjetar u leđa''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Zagreb je stigla peteročlana komisija CERN-a, najvećeg istraživačkog laboratorija na svijetu. Sljedeća dva dana gledat će ima li Hrvatska sve što je potrebno da bi postala njihov pridruženi član. Osim znanstvenog usavršavanja, to donosi i niz prilika za domaće tvrtke. Provjerili smo što im imamo za ponuditi.

Rimac je jedan od aduta s kojima se nastoji osvojiti komisija CERN-a. Na svoje oči provjerili su gdje nastaje svjetski poznata električna jurilica.

Pročitajte i ovo Spektakl na Hvaru, ilustracija Šou na Hvaru Rimac napravio spektakl: Nad Hvarom poletjele stotine dronova, glavnim trgom se provozala Nevera Blaženka Divjak - 3 Bivša ministrica obrazovanja Blaženka Divjak za Dnevnik Nove TV o potezu Marija Banožića: "Njegov izbor bio bi nedopustiv iz barem dva razloga"

I Hrvatska bi pridruženo članstvo u tom najvećem istraživačkom laboratoriju na svijetu. Poznat je po fizici. Da bi se provodila istraživanja, potreban je niz opreme i usluga. Tu će domaće tvrtke tražiti priliku.

''U svakom slučaju jedan okvir između 300 i 500 milijuna eura godišnje koje CERN nabavlja u raznim sferama opreme i usluga. Nadam da će hrvatske tvrtke moći participirati u tome'', rekao je Domagoj Šarić iz Hrvatske gospodarske komore.

A komisiji, koja se želi uvjeriti imamo li dovoljno razvijenu industriju za njihove natječaje, imamo što za pokazati. Od Mrvoševih pametnih klupa, preko DOK-INGOVIH robotskih vozila za razminiranje, sve do tvrtke koja je u vrhu satelitske industrije.

''Mi smo razvili neka rješenja za prijem podataka sa satelita gdje rješavamo slične probleme koji se rješavaju u CERN-u npr. brza obrada podataka, to su neka područja za koja mislimo da ima smisla da njima pričamo'', objasnio je Tomislav Nakić Alfirević iz Amphinicy Technologies.

U Končaru, koji je čak nekoliko puta surađivao s CERN-om, kažu - pridruživanje bi bilo dobar vjetar u leđa.

''To je svakako jedan tehnološki iskorak, stjecanje kompetencija, dobivanje referenci. Znate, kad idete negdje na natječaj i kažete da ste radili za CERN, onda je to sigurno referenca koja je hvalevrijedna'', rekao je Miroslav Poljak, član uprave Končara.

Godišnja članarina je milijun švicarskih franaka. Ministrica Blaženka Divjak tvrdi - isplati se: ''Zato što programi i projekti koje raspisuje CERN, koji su i veliki dijelom industrijski projekti, su takvi da nam omogućavaju povlačenje tih novaca natrag i u naše istraživačke laboratorije, ali i u našu industriju''.

Nakon posjeta, komisija će podnijeti izvješće upravljačkom tijelu CERN-a koji će odlučiti - prihvaćaju li nas ili - ne.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene