Burna reakcija javnosti

O slučaju Severina - Popović oglasili se iz udruge B.a.B.e. i inicijative Spasi me: ''Ovo je nasilje nad djetetom''

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Nakon nepravomoćne sudske presude i privremene mjere prema kojoj će sin Severine i Milana Popovića od sada živjeti s ocem, Severini su stigle brojne poruke podrške, a sada i od inicijative Spasi me te udruge B.a.B.e.

Sud u Zagrebu u četvrtak je donio nepravomoćnu presudu prema kojoj je Severina isti dan sina predala bivšem zaručniku Milanu Popoviću.

Pogledaj i ovo Severina Žena uz ženu Severina se obratila Elli Dvornik nakon njenog posljednjeg brakorazvodnog ročišta, evo što joj je poručila

Takva odluka izazvala je burnu reakciju javnosti, poznatih osoba koje su javno izrazile podršku Severini, ali i određenih udruga. Tu prije svega mislimo na B.a.B.e., ali i na inicijativu "Spasi me" pod vodstvom Jelene Veljače.

Iz Udruge B.a.B.e. stiglo je priopćenje za medije koje prenosimo u cijelosti:

"Povodom nepravomoćne presude Općinskog građanskog suda u Zagrebu te rješenja o privremenoj mjeri istoga suda od dana 28. studenog 2019. godine, donesenim u postupku koji se radi donošenja odluke o roditeljskoj skrbi vodi između gospodina Milana Popovića i gospođe Severine Kojić, a koje su predmet intenzivnog medijskog izvještavanja, ovim putem smatramo potrebnim iskazati zabrinutost zbog radikalnog poteza suda koji se očituje u predmetnoj odluci, a kojom se iz srži mijenja dotadašnji način života mlt. djeteta, a majci faktično ograničavaju njezina roditeljska prava u značajnoj mjeri. Pritom se navodi da se prema dostupnim informacijama glavni razlog donošenja takve odluke očituje u međusobno narušenim odnosima roditelja i neslaganju u odgojnim postupcima, bez bilo kakve konkretne zamjerke na način izvršavanja roditeljske skrbi od strane bilo kojeg od roditelja, što ukoliko se pokaže točnim, predstavlja osobito zabrinjavajuću okolnost.

Navedeno, osobito imajući u vidu da je način izvršavanja roditeljske skrbi reguliran i privremenom mjerom koja je izvršna danom donošenja, a što dovodi do faktičnog izdvajanja djeteta iz dotadašnjeg obiteljskog okruženja i razdvajanja od roditelja istoga dana kada je odluka strankama i priopćena, pri čemu izostaje bilo kakva priprema i prilagodba djeteta novoj životnoj situaciji što samo po sebi pokazuje sve manjkavosti sustava te neprilagođenost zakonskih propisa koji u tom smislu nisu predvidjeli bilo kakav prijelazni period ili podršku stručnjaka u asimilaciji djeteta novim okolnostima stvarnim životnim situacijama, a koji propusti se na najzorniji način manifestiraju upravo u sferi obiteljskih odnosa. U ovoj konkretnoj situaciji, teret da dijete pripremi u jednom danu za predaju ocu pao je na gospođu Kojić, a da to nije učinila – snosila bi dodatne posljedice. Dodatno, unatoč protivljenju sudskoj odluci, pozdravljamo odluku gospođe Kojić da preda dijete ocu i time ga zaštiti od traume i stresa u slučaju prisilne ovrhe.
Ujedno, a i neovisno o konkretnom predmetu, budući da isti ne predstavlja izoliran slučaj, ovim putem želimo izraziti i generalnu zabrinutost zbog presudnog utjecaja mišljenja centara za socijalnu skrb u sudskim postupcima radi donošenja odluke o roditeljskoj skrbi, čije prijedloge prema našem iskustvu sudovi u većini slučajeva bezrezervno usvajaju, pri čemu centri za izražena mišljenja pa kada su ista i evidentno protivna pravima i interesima mlt. djece, ne snose bilo kakvu odgovornost. Štoviše, istu otklanjaju pod izgovorom da ne sude oni već sud koji se s druge strane poziva na mišljenje centra, a što čini začarani krug u kojem posljedice snose isključivo mlt. djeca.

Na temelju dugogodišnjeg iskustva u radu sa strankama koje se nalaze u sličnim životnim situacijama, svjedoci smo kontinuiranih pritužbi na manjkavosti stručnih procjena pojedinih centara za socijalnu skrb koje se u znatnom broju slučajeva, prema navodima stranaka, temelje na osobnom dojmu samih djelatnika/ca, temeljem čega možemo zaključiti da se radi o učestalom obrascu postupanja, koji smatramo krajnje zabrinjavajućem. Navedeno, osobito uzimajući u obzir da u okviru sustava pravne zaštite djece i obitelji, ne postoji protokol praćenja izvršenja sudskih odluka u predmetima obiteljske naravi, putem kojeg bi se eventualno mogli detektirati pozitivni, ali i negativni učinci takvih sudskih odluka, što se ukazuje nužno potrebnim.

Također, sa žaljenjem moramo konstatirati da uloga posebnih skrbnika, koji su uvedeni u sustav upravo s ciljem zaštite interesa djece zbog njihove prekapacitiranosti nije rezultirala željenim učincima te je u praksi njihov položaj čisto formalne naravi, o čemu svjedoči i predmetni postupak, u kojem prema informacijama dostupnim u medijima posebna skrbnica u periodu od dvije godine, uopće nije vidjela niti razgovarala s mlt. djetetom, čije interese bi u sudskom postupku trebala zastupati. Slijedom toga, nameće se zaključak da nisu osigurana temeljna prava djeteta zajamčena Obiteljskim zakonom i Konvencijom o pravima djeteta na izražavanje mišljenja u postupku koji se direktno tiče njegovih prava i interesa.

Zaključno, apeliramo na sve sudionike i sudionice sustava da ozbiljno i promptno pristupe iznalaženju adekvatnog zakonskog rješenja u cilju osiguravanja da se sudske odluke u postupcima roditeljske skrbi temelje na profesionalnim i neovisnim procjenama te da se izrada takvih procjena povjeri dovoljno educiranim, senzibiliziranim i stručnim osobama kao i da se reguliraju adekvatni mehanizmi odgovornosti osobe koje daju takve procjene te uspostavi sustav praćenja izvršenja sudskih odluka i njihovi učinci u praksi, a sve u cilju zaštite prava i interesa mlt. djece.

Temeljen iskustva brojnih naših stranaka tijekom dugogodišnjeg djelovanja našeg Pravnog i psihosocijalnog savjetovališta, želimo istaknuti kako je slučaj gospođe Kojić samo povod ovog priopćenja, kojim želimo upozoriti na manjkavosti i propuste sustava koje se zatim odraze na sudbine djece."

Evo što je inicijativa "Spasi me" imala reći o ovoj temi:

"Kao žene, majke, građanke i inicijativa #spasime, smatramo da je radikalno odvajanje djeteta od primarnog skrbnika s kojim je proveo većinu života trauma i emocionalno nasilje nad djetetom. Opravdanje za takav postupak može se vjerujemo naći samo u zlostavljanju djeteta od strane tog istog skrbnika. Mi dakako ne znamo što se događalo u šest godina procesa ni što stoji u presudi te s pravne strane ne možemo dati komentar. Ali odvajanje djeteta od majke koje je sedam godina živo zdravo i sretno je krajnja mjera koja je opravdana samo u slučaju zlostavljanja.

"U konkretnom slučaju svjedočimo zdravom, sretnom i prekrasnom dječaku koji je cijeli svoj život proveo živeći s majkom i uz majku, stoga, ne ulazeći u postupak u tijeku, smatramo da odvajanje djeteta od majke s kojom je živjelo cijeli život nije i ne može biti u najboljem interesu djeteta te mora biti zadnja mjera u zaštiti interesa prava djeteta, što se vjerujemo događa kod najtežih slučajeva zanemarivanja i zlostavljanja djece. Ako to nije slučaj, radi se o nečemu o čemu žrtve u grupi #spasime svjedoče svakodnevno, stoga razumijemo da se žrtve institucionalnog nasilja mogu poistovjetiti sa Severinom Kojić kao simbolom. I dalje se borimo za prava svih žrtava nasilja."

1/4 >> Pogledaji ovu galeriju Severina (Foto: Promo) Severina (Foto: Promo) Severina (Foto: Promo) +0 Severina (Foto: Promo) Celebrity Severina se oglasila uz fotografiju djeteta u naručju: ''Oprosti im, sine, jer stvarno ne znaju što čine''  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene