Splitskim novinarima u četvrtak je organiziran obilazak razarača USS Porter iz sastava VI. Flote američke Ratne mornarice, koji je je usidren od srijede u vojnoj bazi Lora i ondje će u službenom posjetu Hrvatskoj ratnoj mornarici ((HRM) boraviti do 31. listopada.


Za vrijeme dok su novinari obilazili brod na njega je stigao i zapovjednik VI . Američke flote viceadmiral James G. Foggo, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Predrag Stipanović, američka veleposlanica u Hrvatskoj Julieta Valls Noyes te splitski gradonačelnik Ivo Baldasar.
Komodor Stipanović istaknuo je da je posjet ovog razarača VI. Američke flote Splitu još jedan korak u unaprijeđenju odnosa ratnih mornarica Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država, a posebice Hrvatske ratne mornarice i VI. Američke flote.

Viceadmiral Foggo je naglasio da je ovaj američki razarač važan za održavanje sigurnosti na moru.
Najavio je da će o unaprijeđenju suradnje VI. Američke flote i Hrvatske ratne mornarice u petak u Splitu razgovarati s hrvatskim ministrom obrane Antom Kotromanovićem i zapovjednikom HRM-a Predragom Stipanovićem.

Dobrodošlicu posadi američkog razarača u Hrvatsku u kratkom je obraćanju zaželjela američka veleposlanica Noyes.

Iz američkog veleposlanstva je, pak, priopćeno da je posjet američkog razarača Hrvatskoj u službi poboljšanja odnosa između SAD-a i Hrvatske kako bi dvije zemlje „zajedno radile za stabilnu, sigurnu i prospertitetnu regiju“.

„Američka VI. flota, sa sjedištem u Napulju u Italiji obavlja cijeli spektar zajedničkih pomorskih operacija, često u dogovoru sa saveznicima i međunarodnim partnerima kako bi unaprijedili sigurnost i stabilnost u Europi i Africi“, naveli su iz veleposlanstva SAD-a.

Časnici na američkom razaraču novinare su izvijestili da je u srijedu bila organizirana zejdnička vježba sa 14 pripadnika Hrvatske ratne mornarice radi uvježbavanja taktičkih kretanja i procedura na moru, a pripadnicima HRM-a je omogućeno i razgledanje naoružanja na razaraču.
Zapovjednik razarača, kapetan fregate Blair Guy, rekao je da je američki brod opremljen raketama/projektilima za protuzrakoplovno djelovanje, te raketama/proketilima za djelovanje protiv drugih brodova, a raspolaže i tehnikom potrebnom za djelovanje protiv podmornica koje bi ugrožavale njegovu sigurnost.

„Mi smo odlično opremljeni i sve vidimo“, rekao je Guy novinarima pokazujući im radarski, odnosno navigatorski sustav razarača.

Razarač USS Porter VI. američke flote je dugačak 155 metara, a ukupna mu je težina oko devet tisuća tona i na njemu trenutačno boravi gotovo 400 članova posade.

Za vrijeme boravka novinara članovi posade su upriličili pokaznu vježbu obrane broda u slučaju eventualnog upada 'nepoželjnih skupina koje predstavljaju sigurnosnu opasnost'.

Američki razarač protekla četiri mjeseca patrolirao je Sredozemljem i Crnim morem, a za vrijeme boravka u splitskoj vojnoj luci Lora obitelji nekih od članova posade stigli su im u posjetu.
Nakon Splita američki razarač USS Porter otplovit će u Šanjolsku gdje mu je matična luka. (Hina)

Vezani članci Aerodrom u Kabulu Identificirani ljudi koji su padali s aviona: Zubar htio otplatiti svadbu, poginuli liječnik i afganistanski reprezentativac... Pregled putovnica u zračnoj luci - 1 Europljani cijepljeni AstraZenecom ipak će moći u Ameriku? "Djelovao je pozitivno i optimistično..."

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook