Sucu nije bilo smiješno

Viralni video će ga odvesti u zatvor? Osuđen je zbog zločina iz mržnje jer je naučio mopsa da diže šapu uz "sieg heil"

Mops imena Buddha naučio je dizati desnu šapu uz sieg heil (FOTO: Screenshot)
Mops imena Buddha naučio je dizati desnu šapu uz sieg heil (FOTO: Screenshot)
Muškarac se ispred suda branio tvrdnjom da je mopsa tome naučio kako bi isprovocirao svoju djevojku, inače vlasnicu psa.

Mark Meechan, 30-godišnji Škot iz Coatbridgea, proglašen je krivim zbog zločina iz mržnje zato što je naučio mopsa da diže desnu šapu uz "sieg heil" i reagira svaki puta kada čuje rečenicu u kojoj se spominju Židovi i plin.

Meechan je 2016. godine na YouTubeu objavio i video u kojemu se pohvalio čemu je naučio psa, pa završio uhićen nakon što su ga korisnici popularne video platforme prijavili zbog uvredljivog sadržaja.

Škot se tijekom suđenja branio tvrdnjom da je mopsa Buddhu tome uvježao samo kako bi iznervirao djevojku koja mu je vlasnica, međutim sudac Derek O'Carroll snimku ipak nije doživio kao šalu.

"Sloboda izražavanja uz sebe nosi odgovornost. Optuženi je vrlo dobro znao zašto je sadržaj uvredljiv i kome je uvredljiv", kazao je u obrazloženju presude sudac, koji će Meechanu izreći kaznu u travnju.

U trenutku objave videa na YouTubeu Meechanov kanal su pratili samo najbliži prijatelji, a problem je nastao kada je netko od njih snimku proslijedio na društvenu mrežu Reddit.

Materijal je u par mjeseci skupio preko tri milijuna pregleda, pa sudac O'Carroll nije prihvatio ni tumačenje da je to trebala biti šala namijenjena uskome krugu ljudi budući da je Meechan u svakom trenutku zapis mogao ukloniti.

Meechan je ispred sudnice novinarima najavio da će se žaliti na presudu i kazao da su stigli mračni dani po slobodu govora i izražavanja.

"Neka britanskim komičarima ovo bude upozorenje s čime će se i kako ubuduće šaliti jer kontekst i namjera očito više nisu važni", rekao je Škot.