Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ako danas odete na bilo koje javno okupljalište, nećete se iznenaditi ako ugledate brojne ljude koji gledaju u mobitel. No jesi li iPhoneovi postojali u 17. stoljeću? Ili možda 1937.? Tog je datum jedan mural ugrađen u poštanski ured u gradu Springfieldu u saveznoj državi Massachusetts.


Nazvan Gospodin Pynchon i taloženje Springfielda, ovaj mural napravio je talijanski umjetnik Umberto Romano, a slika prikazuje dolazak doseljenika 1620.

Vezani članci Slika nije dostupna Svi vozači i prolaznici Novog Zagreba moći će uživati u 90metarskom oslikanom muralu Slika nije dostupna FOTO Tko je to generala Gotovinu kandidirao za predsjednika ...

Na muralu je vidljiv Indijanac koji drži mali, crni, pravokutni objekt, i koji gleda direktno u njega. Gotovo da se želi slikati, objavio je Mirror.

Međutim, u članku za Motherland, Brian Anderson je zaključio da se najvjerojatnije radi o ogledalu. "Postoji dokaz da predmet nije pripadao Indijancima, nego da je europskog podrijetla, poput ogledala", napisao je Anderson

Ovo nije prvi put da se su moderne naprave uočene u drevnim umjetninama. Skulptura za koju se vjeruje da je stara 3.000 godina izazvala je uzbuđenje među mnogim teoretičarima zavjere.

Skulptura prikazuje kako mlada djevojka starijoj ženi predaje nešto. Dok stručnjaci tvrde da je riječ o dubokoj škrinji ili voštanoj pločici, teoretičari zavjere internetom šire druge ideje.