Peter Brodek
Peter Brodek Foto: Biskopstvo Nitra

Katolička Crkva u Slovačkoj isprobala je novu metodu borbe protiv koronavirusa - nadlijetanje zrakoplova sa svetom relikvijom iznad države. 


Peter Brodek, generalni vikar biskupije Nitra, ponio je ''platno natopljeno Isusovom krvlju'' u zrakoplov kako bi njome s neba blagoslovio vjernike. Kamerom ga je u tom obredu pratila slovačka televizija TA3.

Vezani članci Testiranje na koronavirus - 2 Korona pokosila i regiju, padaju novi rekordi: U Srbiji 512 novih slučajeva, u BiH 922 Doktorica za računalom, ilustracija U Mostaru broj zaraženih u odnosu na broj stanovnika tri puta veći nego u Hrvatskoj

Radi se o ''relikviji s iscjeliteljskom moći'' koja se čuva u Hronskom Benadiku, poznatom slovačkom hodočasničkom mjestu, i na svjetlo dana izlazi jedino u vrijeme velikih pošasti.
Samo velike prijetnje opravdavaju njezinu upotrebu. Posljednja takva bila je u 19. stoljeću.

Zbog zabrane javnih okupljanja vjernici nisu mogli prisustvovati iznošenju relikvije do zrakoplova. Slovačka biskupska konferencija, najveći crkveni autoritet u zemlji, pozvala je vjernike da vjeruju u njezinu moć i mole za uspjeh obreda.