Policija vjeruje da je Lonnie David Franklin ubio preko 20 djevojaka (FOTO: AFP)
Policija vjeruje da je Lonnie David Franklin ubio preko 20 djevojaka (FOTO: AFP)

Manijak je pomno birao žrtve. Najmlađa je imala samo 15, a najstarija 36 godina.


Lonnie David Franklin (63), serijski ubojica iz Los Angelesa poznat i pod nadimkom Mrgudni spavač, osuđen je u srijedu na smrtnu kaznu.

Franklin je između 1985. i 2007. godine dokazano ubio desetoro djevojaka, a policija vjeruje da ih je usmrtio najmanje dvostruko više.

Manijak je žrtve birao uglavnom među ovisnicama i prostitukama, najmlađa njegova žrtva je imala samo 15 godina, dok je najstarija imala 36.

Franklin je s ubojstvima započeo tijekom osamdesetih godina, u vrijeme kada je u američkim gradovima, pa tako naravno i u Los Angelesu, došlo do prave epidemije u korištenju cracka.

U to doba ga policija nije uspjela povezati sa zločinima, djelomice i zato što su najmanje još trojica serijskih ubojica bili aktivni u južnim dijelovima Los Angelesa. 

Ipak, kada je njegov sin Christopher prije nekoliko godina 'pao' zbog posjedovanja oružja i droge, policija je uvidjela sličnost između njegovog DNA i onoga pronađenim na nekoliko žrtava, te je naposljetku ipak došla do krivca.

Franklin je uhićen 2010. godine, no na početak suđenja se čekalo sve do veljače ove godine. Izjasnio se nedužnim po svim točkama optužnice, iako je u sudnici sjedila Enietra Washington, jedina koja je preživjela njegov napad.

Mrgudni je spavač pokušao i nju ubiti 1988. godine, međutim bacio ju je iz automobila pogrešno vjerujući da je već mrtva. Detektivi su njezinu fotografiju pronašli skrivenu iza zida u Franklinovoj garaži.