Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ljutnja škodi srcu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Ispuhavanje" bijesa pruža gnjevniku olakšanje kad mu je najpotrebnije, ali, dugoročno otvara vrata problemima sa srcem, navodi se u studiji, provedenoj na 1.300 muškaraca.

Istraživanje ispitanika, većinom u ranim šezdesetim godinama, pokazuje da su oni najgnjevniji među njima mnogo skloniji neravnomjernom ritmu otkucaja srca od onih koji su smireni.

Pročitajte i ovo Norveškom kralju Haraldu ugrađen je pacemaker Priopćenje palače Norveškom kralju pozlilo na odmoru u Maleziji: Završio na hitnoj operaciji, ugradili mu pacemaker Slika nije dostupna Jedinica u imenik za reakciju Veće dijete od djece: Odrasli natjecatelj poludio zbog poraza od troje klinaca

Dr. Christine Albert, iz Bolnice Brigham, u Bostonu, kaže da što su jači ispadi gnjeva, to ozbiljniji mogu biti problemi sa srcem. "Bolesnici koji su lako i često jako gnjevno reagirali 17 puta su skloniji da obole od po život opasnih srčanih poremećaja", kaže dr. Albert.

Godinama se već zna za vezu između ljutnje i srčanih bolesti. Ranija studija, iz 1995, ustanovila je da su ljutiti pojedinci u dvostruko većoj opasnosti od srčanog udara od onih koji su smireni, i to čak i do dva sata nakon gnjevnog ispada.

Ispad ljutnje izaziva naglo povećanje koncentracije adrenalina u organizmu, što izaziva povišenje krvnog tlaka, ubrzava rad srca i ometa ravnomjernost njegovog otkucavanja. Sve to navodi organizam da pošalje u krvotok pločice kolesterola, koje mogu izazvati stvaranje krvnih ugrušaka. 

Temperamentnost, dakle, nije baš najzdraviji način reagiranja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene