Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uhvaćeni na djelu!

Bivši ministri snimljeni kako 'tvrtki' nude pristup političarima u zamjenu za novac!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dva političara uhvaćena su kako s fiktivnom tvrtkom trguju utjecajem. Obojica su nekad sjedila u vladi.

Dva bivša britanska ministra vanjskih poslova, a sadašnja zastupnika u parlamentu, odbacila su u ponedjeljak optužbe da su kršili pravila nakon što su snimljeni kako nude fiktivnoj hongkonškoj tvrtki pristup političarima u zamjenu za novac.

Pročitajte i ovo Ivan Malenica - 1 Borba za glasove Režu vrpce, otvaraju zgrade, radove... Razletjeli su se na sve strane: Jedna je stvar i više nego jasna Akademski moral; ilustracija - 2 Provjereno donosi U Hrvatskoj žive superljudi? Istovremeno rade kao ministri i penju se po akademskoj ljestvici: "Jesmo li došli do toga da je netko na funkciji odjednom toliko pametan?"

Snimila ih je skrivena kamera televizije Channel 4 i lista Daily Telegraph dok su, kako se čini, navodili novčane iznose za savjetovanje lažnoj tvrtki za odnose s javnošću.

Upitan za cijenu svojih usluga, Jack Straw, koji je bio ministar vanjskih poslova u posljednjoj laburističkoj vladi, rekao je da ako drži "govor ili nešto, to iznosi 5.000 funti na dan".

Prema navodima televizije Channel 4, Straw je prerušenim novinarima rekao da djeluje tako da ne privlači pozornost kako bi iskoristio svoj utjecaj za promjenu pravila EU-a u ime jedne tvrtke koja mu je plaćala 60.000 funti godišnje.

On je rekao da je 'u ime iste tvrtke koristio 'šarm i prijetnje' kako bi uvjerio ukrajinskog premijera da promijeni zakone'.

Gradonačelnik Toronta pokušao otkupiti snimku na kojoj puši crack

Straw je suspendiran iz Laburističke stranke u ponedjeljak na vlastiti zahtjev.

Kazao je kako se njegov razgovor s predstavnicima fiktivne tvrtke odnosio samo na njegove planove nakon odlaska iz parlamenta.

"Ponižen sam zbog ovog što se dogodilo", izjavio je Straw. "Ovo je sofisticirana prevara."

On je opovrgnuo bilo kakvo kršenje pravila ponašanja zastupnika u parlamentu.

"Ja sam se držao duha, a ne samo slova pravila", ustvrdio je.

Drugi političar, Malcolm Rifkind, koji je obnašao dužnost ministra vanjskih poslova, a bio je i na drugim ministarskim mjestima u konzervativnim vladama 80-ih i 90-ih godina prošloga stoljeća, odbacio je navode protiv sebe kao "prljave i neutemeljene".

"Borit ću se protiv njih od početka do kraja", rekao je Rifkin za BBC. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene