Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kličko se odrekao boravišne dozvole

Ukrajinski prosvjednici okončali okupaciju, ali iznova pritišću Janukoviča

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukrajinski protuvladini prosvjednici okončali su u nedjelju dvomjesečnu okupaciju gradske vijećnice u glavnom gradu Kijevu uzvraćajući na ponudu amnestije čiji je cilj ublažavanje sukoba oko vladavine predsjednika Viktora Janukoviča.

Vlasti su sa svoje strane povukli interventnu policiju iz kvarta grada u blizini nogometnog stadiona Dinama Kijeva gdje su ubijena najmanje tri prosvjednika u siječnju u sukobima između radikalnih aktivista i policije.

Pročitajte i ovo Provjereno: Dijete - 3 Emisija Provjereno ''Mene je to ubilo…'': Obiteljski prijatelj osumnjičen za spolno zlostavljanje djevojčice pušten iz pritvora Ilustracija Za vrijeme nastave Objavljeni detalji napada u osnovnoj školi, policija otkrila što će biti s ocem koji je nasrnuo na nastavnika

Unatoč pomirljivim potezima na obje strane oporbeni čelnici su nastavili pritisak na Vitalij Janukoviča rekavši skupu od nekoliko tisuća pristaša na kijevskom Trgu neovisnosti da on mora odustati od 'diktatorskih' ovlasti i dopustiti njima da formiraju vladu koja će biti neovisna o njemu.

Nemire u Ukrajini izazvao je Janukovič u studenome odustavši od sporazuma o slobodnoj trgoni s EU-om i okrenuo se Rusiji i njezinih 15 milijardi dolara kredita i jeftinijem plinu kako bi podupro boležljivo ukrajinsko gospodarstvo.

Najmanje šestero ljudi ubijeno je, a njih stotine, policajaca i prosvjednika, je ozlijeđeno u sukobima.

Bivši ministar gospodarstva Arsenij Jacenjuk ponovio je na skupu u nedjelju pozive na ustavne promjene koje bi oduzele Janukoviču ovlasti koje je nagomilao i dopustile formiranje oporbene vlade koja bi mogla voditi Ukrajinu u gospodarski oporavak.

Nakon što su prosvjednici napustili kijevsku gradsku vijećnicu, koju su zauzeli početkom prosinca, Jacenjuk je pozvao ukrajinske pravosudne institucije da izvrše obećanje i odbace sve kaznene optužbe protiv aktivista.

Evo kamo Ukrajinci idu kada žele predahnuti od prosvjeda

Na mirnom okupljanju skupina maskiranih mladića s palicama iz radikalnog ogranka prosvjednog pokreta bili su u ophodnji na Trgu neovisnosti tražeći vladine agente poznate kao 'tituški'.

Skupina od oko 40 mladića s crnim maskirnim kapama i štitovima objavila je da je iz 14. 'samoobrambene' postrojbe.

Kličko se odrekao boravišne dozvole u Njemačkoj

Bivši svjetski boksački prvak i vođa ukrajinske oporbe Vitalij Kličko u nedjelju je rekao kako ne namjerava prihvatiti boravišnu dozvolu u Njemačkoj, jer bi ga to moglo spriječiti u težnjama za kandidiranje za predsjednika Ukrajine.

'Imao sam boravišnu dozvolu u Europi, no više je nemam. Odmah nakon neovisnosti Ukrajine 1991., postao sam građanin te zemlje i još uvijek sam', rekao je na konferenciji za novinare održanoj u Dnjepropetrovsku, a prenosi agencija Interfax.

U prosincu prošle godine Kličko je okončao briljantnu sportsku karijeru te se posvetio politici. Prije pobune bez presedana u Ukrajini vlasti te zemlje, zabrinute zbog sve veće popularnosti Vitalija Klička pobrinule su se da parlament u listopadu izglasa amandmane na temelju kojih se on ne može kandidirati za predsjednika, a uz objašnjenje da plaća porez u Njemačkoj.

Amnestija za prosvjednike stupa na snagu u ponedjeljak

Amnestija za ukrajinske prosvjednike stupit će na snagu u ponedjeljak, objavilo je tužiteljstvo nakon što su prosvjednici napustili gradsku vijećnicu u Kijevu i druge državne zgrade, što je bio preduvjet za primjenu tog zakona.

'Zakon stupa na snagu 17. veljače i predviđa odustajanje od procesa protiv osoba koje su počinile kaznena djela između 27. prosinca i 2. veljače', navodi tužiteljstvo u priopćenju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene