Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povukli paralelu

Ugledni Guardian usporedio javna samoubojstva Praljka i poznatog nacističkog zločinca

Slobodan Praljak popio otrov u sudnici (Foto: ICTY/Dnevnik.hr)
Slobodan Praljak popio otrov u sudnici (Foto: ICTY/Dnevnik.hr) ICTY/Dnevnik.hr
Aktualno Galerija +0 Slobodan Praljak popio otrov u sudnici (Foto: ICTY/Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Guardian piše kako je samoubojstvo Slobodana Praljka povuklo niz pitanja te su njegov potez usporedili s onim nacističkog zločinca Hermanna Göringa.

"Samoubojstvo bosansko-hrvatskog ratnog zločinca u haškoj sudnici prošlog tjedna pokrenulo je niz pitanja, suvremenih i povijesnih", pišu ugledne britanske novine Guardian.

Pročitajte i ovo Hrvoje Zekanović (Foto: Dnevnik.hr) Zapalio i svijeću Usred rasprave o udomiteljstvu Zekanović održao minutu šutnje za Praljka, zapalio i svijeću u Saboru Slika nije dostupna Ispio bočicu otrova Prije godinu dana na sudu u Haagu ubio se Slobodan Praljak

Guardian se prisjetio kako su njihovi novinari 1946. izvještavali o Göringovu samoubojstvu usporedivši situaciju s Praljkovim samoubojstvom.

Slobodan Praljak je, baš kao i njemački nacist Hermann Göring u Nürnbergu 1946., uspio pribaviti otrov na vrhuncu procesa protiv njega.

„Moramo čekati policijsku istragu, ali nije prerano upozoriti na neke sličnosti sa Göringovim slučajem – refleksni pokušaj kontrole informacija. Koristeći dijelove izvještavanja Guardiana iz listopada 1946. pokušat ću prenijeti trajnu vrijednost ozbiljnih, profesionalnih novinara kao nezavisnih promatrača kada vlasti (sudske, izvršne, vojne) djeluju u ime javnosti“, piše Guardianov novinar Paul Chadwick.

Kako se izvještavalo prije 70 godina?

Ovako su naime britanske novine izvještavale o suđenju nacistima prije više od 70 godina.

„Hermann Göring prošle je noći umro od vlastite ruke. Dva sata i 15 minuta prije nego što je trebao biti smaknut uzeo je otrov pred očima američkog stražara koji je pratio svaki njegov pokret kroz rešetku na vratima njegove ćelije. Göring je ampulu cijanida stavio u usta i zdrobio je zubima. Dok je Göring ležao u mrtvačnici zatvora, drugih 10 nacističkih čelnika osuđenih s njim na smrt obješeno je u prašnjavom zatvorskom vježbalištu čije je prljave zidove osvjetljavalo 10 žarulja. Nakon vješanja Göringovo tijelo bilo je položeno uz ostala tijela.“

Guardian piše kako je svima koji su pratili smaknuće bilo zabranjeno emitirati vijest tri sata, kad su već prošli rokovi u svim američkim novinama.
Baš kao i u Praljkovu slučaju, glavno pitanje na suđenju Göringu bilo je kako je uspio doći do otrova.

Čuvar postao suučesnik

Reporteri su i tada postavljali pitanja kako je optuženik došao do smrtonosnog otrova, a svaka teorija ubrzo je pala u vodu jer su sve ćelije pregledane uoči suđenja, a detaljno su pretraženi svi koji su dolazili u kontakt s njima.
Ipak, jedan od dužnosnika tada je iznio zanimljiv detalj.

„Dva dana prije vješanja, odmah izvan vježbališta doletio je papirnati zmaj na kojem je bila pričvršćena poruka s neobjašnjivim crtežima. Nitko ne zna kako je zmaj tamo završio.“

Los Angeles Times 2005. godine objavio je članak u kojem se navodi kako je jedan od Amerikanaca koji je čuvao Göringovu ćeliju nesvjesno postao suučesnik mlade Nijemice. Prisjetio se kako je ona uvjerila da Göringu odnese kemijsku olovku u kojoj se nalazila kapsula s nepoznatom supstancom. Čuvar je mislio kako je riječ o lijeku.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene