Obavijesti Video Pretražite Navigacija
mogla bi se proširiti

U Europi se pojavila rijetka tropska spolna bolest: Ako se ne primijeti na vrijeme, čirevi uništavaju genitalije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Liječnici iz Velike Britanije upozoravaju na mogućnost širenja rijetke spolne bolesti donovanoze koju uzrokuje bakterija Klebsiella granulomatis. Ova spolna bolest češće se pojavljuje u tropskim zemljama poput Indije, Papue-Nove Gvineje i Australije, ali sada je došla i do Europe.

Ovo je bolest koja ne boli pa je oni koji je imaju često i ne primijete u početku, a upravo rana reakcija je ključ u liječenju donovanoze. Uznapredovala bolest može dovesti do propadanja inficiranog tkiva genitalija.

Pročitajte i ovo Novac - 1 Bugarski kriminalci Varali su državu gotovo pet godina i digli 54 milijuna na naknadama za nezaposlene: "Sustav su tretirali kao bankomat" Američki vojni zrakoplovi na nosaču aviona Hutisti odgovorili raketama Napadi u Jemenu: Amerikanci i Britanci unišili tri podzemna skladišta oružja

"Na početku se na upalnim žarištima formiraju crvenkasti čvorići, koji onda relativno brzo nestanu. Ali onda se u njihovoj blizini počinju pojavljivati čirevi. Kad ih se dodirne, oni počinju krvariti. Mogu se pojaviti na raznim dijelovima tijela, ali uglavnom u području genitalija.

Kod muškaraca je posebno pogođen penis, kod žena unutarnja strana stidnih usana. Ako se infekciju ne uoči u ranoj fazi, odnosno ne tretira već na samom početku, pojavljuju se i gnojne otekline, a na koncu bolest uništava tkivo. Vrijeme inkubacije se razlikuje. Između infekcije i pojave donovanoze može proći između tjedna i 16 tjedana", piše DW.

Donovanoza dva puta češće pogađa muškarce nego žene i najčešća je kod ljudi starih između 30 i 40 godina. Liječnici u Velikoj Britaniji upozoravaju kako su primijetili porast broja slučajeva ove spolne bolesti.

Ako se počne liječiti u ranoj fazi bolest je potpuno izlječiva, ali u uznapredovaloj fazi bolesti moguća su trajna oštećenja i ožiljci.

U slučaju infekcije, ljudski organizam ne gradi imunitet protiv uzročnika bolesti, a to znači da nema zaštite od moguće nove infekcije.

Najbolja zaštita protiv ove, ali i drugih spolnih bolesti je kondom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene