Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Turski parlament glasuje o ukidanju zabrane nošenja marame

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turski parlament glasuje danas o ustavnom amandmanu, koji podržava vlada, a kojim se bi ukinula zabrana nošenja marama na sveučilištima, što bi nanijelo veliki udarac sekularnoj eliti, javljaju agencije.

"Mi ćemo okončati patnje naših djevojaka na ulazima u sveučilišta", rekao je Erdogan misleći pritom na studentice koje prije ulaska u sveučilište moraju skinuti marame s glave, javlja Associated Press.

Pročitajte i ovo Europski parlament sdp objavio liste DIP od ponoći prima kandidature za Europski parlament, za kršenje izborne šutnje ozbiljne novčane kazne Benjamin Netanyahu Bijela kuća zabrinuta Izrael zabranjuje rad katarske medijske kuće: "Iznutra djeluje protiv Izraela"

Turska vlada tvrdi da se tu radi o pitanju prava žena, ali protivnici strahuju da su ti potezi u sklopu uvođenja strožeg oblika islama te da Erdoganova vlada želi nametnuti šerijatski zakon.

Vlada također ukazuje na ispitivanja javnog mišljenja, od kojih je posljednje pokazalo da 65 posto Turaka podržava ukidanje zabrane nošenja marama, napominje dpa.

Međutim, sudstvo, poslovni ljudi i akademici osudili su ovaj plan za ukidanje ograničenja. Sekularno nastrojena vojska odbila se uključiti u raspravu oko tog pitanja ali je dala naznake da pažljivo prati događaje.

Više od sto tisuća svjetovno usmjerenih Turaka okupilo se prošlog tjedna na prosvjedima protiv najavljenog ukidanja zabrane, smatrajući to potezom koji će u Tursku uvesti stroži oblik islama jer maramu smatraju simbolom radikalnog islama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene