Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dlakava čudovišta

Zbog klimatskih promjena najezda otrovnih paukova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tijekom ljetnih praznika Sydney je doživio najezdu paukova i to opasne australske vrste poznate kao Funnel web spiders.

Stručnjaci upozoravaju da su za najezdu krive klimatske promjene i val vlažnog vremena.
Rex Gilroy, voditelj Katoomba Rotary Club telefonske linije za prijavu opasnih paukova, misli da su dugotrajna sušna razdoblja nakon kojih je uslijedila jaka kiša i visoka vlažnost tijekom božićnih blagdana, uzrok najezde ovih životinjica u predgrađima. ‘Mislim da klimatske promjene imaju nešto s tim. Ove sezone u zraku je više vlažnosti, a i hladnije je, zbog čega su se pauci lakše razmnožili’, kaže Gilroy.

Pročitajte i ovo Jeste li znali - Ivan Čačić Mala škola prognoze Jeste li znali kada se obilježava Svjetski meteorološki dan? Odgovor otkriva meteorolog Čačić Darijo Brzoja - Vremenski pregled godine - 4 Turbulentno vrijeme Priroda ne prašta, godinu obilježili i vremenski ekstremi: Nakon potresa snijeg, kiše, smog i poplave

Krivac - klimatske promjene

No, izvršna direktorica u Australskom parku za reptile Mary Rayner se ne slaže s tim. Ona smatra da je prerano za reći da su klimatske pojave glavni krivac, te glavnog krivca za invaziju vidi u kiši, zbog koje su pauci u kućama, dvorištima i sjenicima diljem Sydneya pronašli svoja utočišta.

Park za reptile u svom je laboratoriju proizvodi protuotrov protiv ugriza., a građani koji ih ulove, tamo ih mogu i ostaviti. Prije Božića u laboratoriju su imali dva, sad ih imaju preko 40, kaže Rayner. Broj im je ove godine puno veći nego prijašnjih, a neće se ni smanjivati. Rayner upozorava roditelje da obrate pažnju na djecu, koja su na školskim praznicima. Posebno trebaju paziti na dječju odjeću i obuću, ali i mjesta gdje se igraju.

Nitko od ugriza nije umro

Mjesta u kojima su se najezde najčešće su zapadna i sjeverna predgrađa Sydneya, Sutherland Shire, Newcastle i središnja obala. Rayner je čula za tri ili četiri ugriza ove vrste pauka tijekom ovogodišnje sezone, a među njima je i 12-godišnji dječak. Od 1980. godine, kada je pronađen protuotrov, nitko od ugriza nije umro.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene