Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bye Bye Birdie

Zašto se Amerikanci sve češće odriču svog državljanstva?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državljanstvo im je postalo prevelik teret.

Prema podacima američkog ministarstva financija, prošle godine se 4279 američkih državljana koji žive izvan SAD-a, odreklo se svog primarnog državljanstva. To je ujedno i porast od 20 posto u odnosu na godinu ranije dok se 2010. godine samo 1006 Amerikanaca izvan SAD-a odreklo državljanstva.

Pročitajte i ovo Donald Trump Cjenkao se sa sudom Trumpu istječe vrijeme: Mora platiti 454 milijuna dolara ili bi mogao ostati bez nekretnina Hunter Biden Ekstravagantan životni stil Bidenov sin suočen s novim optužbama zbog neplaćanja poreza: Prijeti mu do 17 godina zatvora

U čemu leži razlog konstantnog porasta ove brojke?

Iako nigdje ne postoji službena lista razloga iz kojih se Amerikanci odriči državljanstva, jedan od glavnih razloga je definitivno FATCA, piše BBC. FATCA je zakon prema kojem američki državljani, bez obzira na to gdje žive, moraju prijavljivati porez što često dovodi do stvarnog plaćanja popriličnih suma poreznog duga. Uzmemo li obzir da ionako plaćaju porez u zemlji u kojoj žive, porez koji moraju platiti SAD-u golemo je opterećenje za njihove privatne budžete.

FATCA je prvotno donesena kako bi se oporezivalo bogate američke državljane s računima u stranim bankama, no nedavno je napravljena reforma zakona koja je proširila opseg ljudi koje se na taj način može oporezivati.

Zbog toga američko ministarstvo financija traži od stranih banaka da identificiraju američke državljane među svojim klijentima. Zato banke često odbijaju raditi s američkim državljanima jer ih, ukoliko naprave grešku, Amerikanci naplaćuju goleme penale.

'Ovo mi je bilo jako teško. Jako sam ponosna što sam Amerikanka. Da nema FATCA-e nikad mi ovo ne bi palo na pamet', kaže Amerikanka Jane, koja živi u Francuskoj i trenutno je u postupku odricanja državljanstva.

SAD su jedna od dvije države u kojima se porezni sustav temelji na državljanstvu. Druga je Eritreja.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene