Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napokon pravda

Razriješeno ubojstvo staro 40 godina: Ubojicu koji je silovao i mučki ubio studenticu razotkrila žvaka

Razriješeno ubojstvo staro 40 godina
Razriješeno ubojstvo staro 40 godina Foto: Getty Images
Hladni slučaj ubojstva 19-godišnje studentice u Oregonu razriješen je četiri desetljeća kasnije nakon što je DNK iz komada odbačene žvakaće gume otkrio počinitelja.

 

Ovih je dana Robert Arthur Plympton (60) proglašen krivim za ubojstvo Barbare May Tucker u noći 15. siječnja 1980., dok je hodala kampusom Mount Hood Community College u Oregonu.

Sumnje da se nešto dogodilo pojavile su se kada nije stigla na nastavu. Sljedećeg jutra studenti su otkrili njezino tijelo u blizini parkirališta sveučilišta. Bilo je znakova da je bila seksualno napadnuta i da se borila protiv svoga napadača. Patolog je utvrdio da je tinejdžerica silovana i nasmrt pretučena.

U petak je donesena presuda nakon trotjednog suđenja u Portlandu. Riječ je o najstarijem neriješenom ubojstvo u gradu Greshamu. Prošla su četiri desetljeća prije nego što su istražitelji uspjeli identificirati osumnjičenika i uhititi ga.

Pročitajte i ovo Ilustracija Stečaj Geofota Avion Sanaderova suradnika ide na dražbu

Ali napredak tehnologije sekvenciranja DNK-a pokazao se korisnim. Vaginalni brisovi uzeti tijekom njezine autopsije poslani su 2000. godine u kriminalistički laboratorij policije države Oregon kako bi se napravio profil DNK-a.

Godine 2021. Parabon NanoLabs, tvrtka za fenotipizaciju DNK-a, identificirala je Plymptona kao vjerojatnog vlasnika nepoznatog DNK profila, priopćio je Okružni tužitelj.

Pročitajte i ovo Ilustracija od Australije Europska vojna sila nabavlja više od 100 oklopnih vozila

Pročitajte i ovo PR Oglas Poziv za sve učenike i studente u Hrvatskoj: Budite najbolji mladi inovatori!

Plympton je imao bogatu kriminalnu prošlost, uključujući osudu za otmicu drugog stupnja pet godina nakon Tuckerine smrti. Detektivi iz policijske uprave Gresham saznali su da Plympton živi u Troutdaleu i počeli su ga pratiti. Kad je Plympton pljunuo žvakaću gumu na tlo, pokupili su je i predali kriminalističkom laboratoriju državne policije.

"Laboratorij je utvrdio da DNK profil razvijen iz žvakaće gume odgovara DNK profilu razvijenom iz vaginalnih brisova Tucker", priopćio je ured okružnog tužitelja.

Ta metoda prikupljanja DNK-a slična je koraku poduzetom u slučaju optuženog serijskog ubojice Rexa Heuermanna, gdje su istražitelji usporedili DNK na odbačenoj kori pizze s dokazima iz vreće korištene za vezanje jedne od žrtava ubojstva na Gilgo Beachu.

Pročitajte i ovo Šef splitskog kotara noćas provalio u igralište NItko mu nije odgovarao FOTO Šef splitskog kotara noćas provalio u igralište: Brusilicom prepilio lokot, a cijelu akciju objavio na društvenim mrežama

Plympton je imao samo 16 godina kada je napao i ubio Tucker. Svjedoci su izvijestili da su je vidjeli s muškarcem u noći njezina ubojstva, a nekoliko se ljudi prisjetilo da ju je vidjelo kako istrčava na ulicu mašući rukama, vjerojatno pokušavajući dobiti pomoć, piše Daily Mail.

Sutkinja Amy Baggio iz okružnog suda okruga Multnomah proglasila je 60-godišnjaka krivim za ubojstvo, silovanje i seksualno zlostavljanje. Tijekom suđenja Plympton je tvrdio da je nevin i da ne odgovara opisu čovjeka viđenog kako vuče žrtvu u grmlje.

Njezina starija sestra Alice Juan rekla je da je njezina obitelj oduševljena što je ovo konačno riješeno nakon 40 godina. Plympton ostaje u pritvoru u pritvorskom centru okruga Multnomah.

Presuda bi mu trebala biti izrečena 21. lipnja i suočava se s doživotnom zatvorskom kaznom s mogućnošću uvjetnog puštanja na slobodu nakon 30 godina po optužbi za ubojstvo prvog stupnja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene