Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Ostavili me bez svijesti na ulici'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Aldin Čamo (26) iz Sarajeva, kojeg su pripadnici Prve policijske uprave MUP-a KS brutalno pretukli 3. listopada 2006. godine, jučer je svjedočio o brutalnom iživljavanju nad njim.

'Policijska patrola me je zaustavila u govoreći da je riječ o rutinskoj kontroli. Onda su pozvali pojačenje i došla su tri pripadnika Jedinice za podršku MUP-a Kantona Sarajevo, koji su me stavila u službeni džip i odmah su me počeli udarati. Tada su mi izbili zube. Ja sam zube držao u ruci, a onda su me još jednom udarili i izbili mi još jedan zub. Kada sam pogledao u njih jedan od njih mi je rekao: 'Baci to kroz prozor' i onda su me nastavili udarati u džipu, rekao je Čamo za 'Nezavisne novine'.

Pročitajte i ovo Sarajevo Alarmantno stanje Sarajevo je drugi najzagađeniji grad na svijetu: Zbog kvalitete zraka godišnje umre 3300 ljudi Požar trgovačkog centra u Sarajevu - 6 Vatrogasci na terenu VIDEO/FOTO Gori trgovački centar u Sarajevu: Vatra zahvatila i hotel, čule se eksplozije

Ističe da su ga policajci u džipu deset minuta tukli prije nego što su ga nastavili mučiti, što je ovjekovječeno kamerom s mobitela.

'Onda su me izvukli iz auta i tad je jedan od njih počeo snimati kako se iživljavaju na meni. Tukli su me zbog nekog prsluka o kojem nisam imao pojma. Rekli su mi da legnem ispod zadnjeg kotača džipa, da prijeđu preko mene i ja sam legao. A onda su mi naredili da se skinem gol 'da vide gdje se ja bodem', prisjeća se Čamo. 

Kaže da su ga udarali svo vrijeme, a kad su završili s udaranjem tvrdi da su mu prijetili da nikome ne priča o onome što su mu radili.

'Ja sam u jednom trenutku ostao bez svijesti i oni su tada otišli, a ja sam nekoliko sati ležao dok se nisam osvijestio i otišao kući. Tada me je otac odvukao u bolnicu', kaže Čamo, dodajući da kad je patrola došla u bolnicu da razgovara s njim, ispred bolnice su u privatnom autu bili policajci koji su ga tukli.

'Nisam smio ništa prijaviti jer sam se bojao i znao sam da će više vjerovati policiji nego meni kao ovisniku', kaže Čamo, koji je registrirani narkoman. 
Tek kada su dobili adekvatan dokaz, a to je video-snimka, otišli su u MUP i prijavili.

Pripadnici Prve PU, R.B. (32), K.M (30) i R.N. (31), su odmah nakon saslušanja u Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu pušteni 'jer nije bilo osnova za određivanje pritvora'. 

Uhićeni su u petak navečer zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo zlostavljanje u službi.

Ministar za ljudska prava BiH Mirsad Kebo i izvršni direktor Helsinškog komiteta za ljudska prava BiH Muhamed Džemidžić oštro su osudili ovakvo ponašanje policije.

Video-snimka koja je u subotu ujutro obajvljena na web stranici www.youtube.com u kuću obitelji pretučenog mladića donio je njegov mlađi brat.

'Snimak ovog zločina u našu kući donio je moj mlađi sin, koji je doživio šok kada ga je prepoznao. Onda smo otišli sa snimkom i prijavili policiji. Ja sam zgrožena kvalifikacijom ovog krivičnog djela 'zlostavljanje u službi'. Ovdje se radi o otmici i pokušaju ubojstva, rekla je Kubatova, ističući da njen sin ne smije izaći na ulicu 'jer su nasilnici na slobodi', te da se boji da će mu ponovo nauditi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene