Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Četvorici bivših pripadnika policije

Počelo suđenje za ratne zločine u Belom Manastiru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Započelo je suđenje četvorici bivših pripadnika policije iz Belog Manastira za ratni zločin protiv civilnog stanovništva 1991.

Suđenje je počelo u ponedjeljak pred Vijećem za ratne zločine višeg suda u Beogradu izjašnjavanjem prvooptuženog Zorana Vukšića da se ne osjeća krivim, dok je drugooptuženi Slobodan Strigić zanijekao da je sudjelovao u ubojstvima navedenim u optužnici.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Očajni i zaboravljeni Slavoncima država još nije isplatila odštete od poplava Slika nije dostupna I službeno osumnjičen Ubojstvo novinarke: Suprug još nije dao iskaz

Srbijanski državljani Zoran Vukšić, Slobodan Strigić, Branko Hrnjak i Velimir Bertić, tadašnji pripadnici postrojbe za posebne namjene paravojnih snaga tzv. SAO istočna Slavonija, Baranja i zapadni Srijem, optuženi su za ubojstvo najmanje šest civila nesrpske nacionalnosti.

Po optužnici, 10. listopada 1991. ubijeni su supružnici Adam i Ana Barić, a 17.listopada ubijeni su Vinko Čičak i njegovi sinovi Ivan, Ante i Mate. Optuženi se također terete za protuzakonita zatvaranja, povredu tjelesnog integriteta, zastrašivanje, teror, mučenja i nečovječna postupanja.

Strigić povremeno plakao

U prvom obraćanju sudu Vukšić je odbio iznijeti svoju obranu, navevši kako će tijekom postupka iznositi svoje spoznaje o događanjima za koje se tereti, dok je Strigić za zločine optužio Vukšića i Hrnjaka te Zorana Madžarca za kojeg je kazao da je u bijegu.

>> Devet godina za ubojstvo četiri osobe

Ustvrdivši kako nije sudjelovao u ubojstvu obitelji Čičak, Strigić je, povremeno plačući, ispričao kako je, po naređenju Vukšića, kombijem vozio nekoliko Hrvata za koje nije znao da su članovi obitelji Čičak, a za koje mu je Vukšić rekao da idu na razmjenu.

'Zločin je bio javna tajna'

Po riječima Strigića, Vukšić mu je tijekom puta naredio da zaustavi vozilo, nakon čega su Vukšić, Madžarac i Hrnjak počeli izvoditi zarobljenike i ubijati ih. Dodao je kako je htio spasiti obitelj Čičak ali da ga je bilo strah od Vukšića te da je kasnije taj zločin bio 'javna tajna' u policiji u Belom Manastiru.

Srbijanskom Tužiteljstvu za ratne zločine je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske 2008. ustupilo ovaj kazneni predmet Županijskog suda u Osijeku, na temelju Sporazuma o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida zaključenog u listopadu 2006.

U nastavku suđenja narednih dana očekuje se da svoju obranu iznesu optuženi Hrnjak i Bertić. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene